Ändrar spelarkontrakten för att stoppa matchfixning

Uppdaterad
Publicerad
Ledningen för Kristianstads FF har gjort en åtgärdsplan för att förhindra matchfixning.

De gör det mot bakgrund av den rättsprocenss som pågår och där flera före detta spelare i laget är inblandade.

Laget har förlorat mycket pengar på skandalen.

– Jag räknar med att vi har ett inkomstbortfall på sponsorsidan på 1,5 miljoner kronor, säger Lars Åkerman, ordförande Kristianstads FF.

Han berättar att klubben har gjort en åtgärdsplan som bland annat innehåller en paragraf om spelarkontrakten. I dem kommer det att stå vilken påföljd en spelare får om han är inblandad i matchfixning.

Tar hjälp av polis

Kristianstads FF samarbetar även med polisen för att stävja brottslig verksamhet inom fotbollen.

Det finns bara en spelare kvar i truppen som varit med sedan 2013. Det är Henrik Fribrock och till SVT Sport säger han att ”matchfixning inte har varit på tapeten”.

– Jag har inte trott att det har förekommit. Jag har trott att svenska spelare är oskuldsfulla, säger Henrik Fribrock.

I början på oktober avslutades den uppmärksammade rättegången om matchfixning i Kristianstad.

Sex personer är åtalade för brott, fyra av dem är tidigare spelare och de andra två ska ha mutat och hotat spelare. De två anses vara huvudmännen, den ene från Landskrona och den andre från Växjö. De figurerar i flera brottsutredningar.

Bakgrund

Målet är unikt eftersom en av spelarna har erkänt att han medverkat i läggmatcher och har vid rättegången berättat hur uppläggen har sett ut. Det rör sig om tre matcher där Kristianstads FF förlorat mot Halmia från Halmstad 2013 och mot Norrby från Borås 2014.

En tredje match mot Malmölaget Limhamn Bunkeflo hösten 2013, skulle ha varit en läggmatch men spelarna valde att spela juste och Kristianstad vann, vilket resulterade i att spelarna blev utsatta för hot och utpressning.

När spelaren gick till polisen i juni 2015 och erkände blev det startpunkten för utredningen på riksenheten mot korruption, som drivs av kammaråklagare Johan Lindmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet