Polis på plats vid Bergaskolans tillfälliga lokaler på Sundsbroskolan i Malmö. Foto: SVT/Hans Larsson

Anhållna för skolhot släppta – misstankar kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

De tre tonåringar som tidigare varit anhållna misstänkta för förberedelse till mord har nu släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår. Ungdomarna, som är elever på Bergaskolan, stängs nu av från skolan i en vecka.

Under tisdagen fick polisen uppgifter om ett hot mot elever på Bergaskolans tillfälliga lokaler i Bunkeflostrand. Sent på tisdagskvällen anhölls tre av skolans elever. Under onsdagen och torsdagen hölls förhör med tonåringarna – som nu är släppta på fri fot.

– Jag har vidtagit vissa åtgärder och teknisk undersökning pågår så den samlade bedömningen gör att det inte finns skäl att hålla dem frihetsberövade längre, säger Kristina Amilon, kammaråklagare till SVT Nyheter Skåne.

På torsdagskvällen kunde biträdande rektor Peter Abramo bekräfta att eleverna stängs av från skolan i en vecka.

– Vi har bestämt att stänga av eleverna en vecka i enlighet med skollagen och i samförstånd med elevernas vårdnadshavare, säger Peter Abramo.

Peter Abramo kan i nuläget inte svara på om eleverna kan komma att bli avstängda längre än en vecka.

Varför stängs eleverna av?

– Vi vill dels få tid att jobba med ärendet, men också försöka ge trygghet och arbetsro till eleverna på skolan, säger Peter Abramo.

Skolan hålls öppet för resterande elever under morgondagen, fredag.

En förundersökning pågår än. Enligt Kristina Amilon kvarstår misstankarna och brottsrubriceringen – förberedelse till mord.

Vad händer nu?

– Utredarna jobbar på och det kommer att bli fortsatta förhör, säger Kristina Amilon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.