Foto: TT

Anhörig till coronasmittad ska själv stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Bor du tillsammans med någon som har covid-19 ska du själv stanna hemma. Det är innebörden av nya förhållningsregler som nu börjar gälla i Skåne.

– Genom att även betrakta hushållskontakter till smittade som ett misstänkt fall av covid-19, tar vi nu ytterligare ett steg i arbetet med att förhindra smittspridning, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Gäller inte yngre barn

Regeln gäller även om man inte har några sjukdomssymtom och omfattar vuxna och gymnasieelever. Däremot behöver inte barn i förskolan och grundskolan hålla sig hemma om någon annan i hushållet smittats. 

Coronavirus i Skåne

Sedan tidigare blir alla som testats positivt för covid-19 kontaktade av Region Skånes smittspårare. De hjälper till att kartlägga den smittades kontakter och berättar hur man undviker att sprida smittan vidare.

”Skala upp vårt arbete”

Nu kommer även den som bor med en smittad att bli uppringd av smittspårare.

– Det betyder att vi nu har skalat upp vårt arbete med smittspårning rejält, säger Birgitta Holmgren.

Region Skånes nya regler

• Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan

• Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man träffar andra.

• Inte åka med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.

• Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.

• Vara noga med att tvätta händerna ofta och använda handsprit.

• Undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.

• Berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet