Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det gör ont att se barnen som befinner sig i det här, säger Lina Cheikh. Foto: Firas Razak TT/AFP

Anhöriga i Malmö oroliga över situationen i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Den massiva explosionen som inträffade den fjärde augusti i huvudstaden Beirut i Libanon har chockerat människor världen över. Inte minst i Malmö, där många har anknytning till Libanon.

SVT Nyheter Skåne har träffat anhöriga till drabbade familjer i Beirut.

– Det går inte att beskriva känslan med ord. Jag trodde inte det var sant när jag såg videoklippen, säger Malmöbon Abdul Turk.

Han kontaktade släkten i Libanon för att fråga om explosionen i Beirut hade hänt på riktigt. Svaret blev att allt han hade sett och hört var sant.

– Det kändes som en bluff när jag såg nyheterna. Jag ringde direkt och hörde min kusin skrika. Hon trodde det var en jordbävning, säger Lina Cheikh, också Malmöbo.

Frustrationen ökar

Sedan länge råder det politiska oroligheter i landet och missnöjet bland invånarna växer sig starkare dag för dag.

– Folk dog ju där innan explosionen, men det här var en snabbare död för libaneserna, säger Ahmad Khorbatly, även han Malmöbo.

Ahmad Khorbatly är orolig över utvecklingen i Libanon. Foto: Firas Razak

Allt fler kräver svar från politikerna och vill veta varför det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat bevarades mitt bland människor i Beirut under flera års tid.

Starkt hopp trots oroligheter

Över 150 människor har bekräftats döda i samband med explosionen, mer än 6 000 personer har skadats, över 300 000 har blivit hemlösa och många försvunna personer eftersöks fortfarande bland ruinerna. I nuläget är det många civila som hjälper varandra mitt under krisen men bristen på resurser försvårar räddningsarbetet.

– Det gör ont att se barnen som befinner sig i det här. Libanon är ett jättevackert land och jag är säker på att allt kommer att byggas upp igen, säger Lina Cheikh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer