Ann-Marie i Visseltofta såg en varg utanför sovrumsfönstret

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen fick Ann-Marie Olsson se en ovanlig syn utanför sovrumsfönstret – en varg strök runt på tomten.

– Den var stor och vacker, säger Ann-Marie Olsson som lyckades fånga rovdjuret på film.

– För mig som älskar naturen är det fantastiskt att se ett så stort rovdjur, fortsätter Ann-Marie Olsson som bor i Visseltofta utanför Osby tillsammans med sin sambo.

Det var strax efter klockan nio på torsdagsförmiddagen som vargen hälsade på hos paret.

Vargen i Skåne

– Jag låg och läste nyheterna i telefonen när min sambo sa ”nu är vargen här”. ”Du skojar” sa jag men sprang fram till sängkammarfönstret och som tur var hade jag ju min mobil i handen, säger Ann-Marie Olsson.

Hon filmade rovdjuret utanför sovrumsfönstret och sprang sedan till andra sidan huset där hon fick se vargen ännu en gång.

– Sedan vände den nosen mot Osby och for i väg. Man får gåshud, säger Ann-Marie Olsson.

Se vargen i videoklippet ovan!

Förmodligen vandringsvarg

David Börjesson som är vilthandläggare på länsstyrelsen säger att det förmodligen rör sig om en vandringsvarg.

– Det är mycket troligt att det är en varg som har vandrat norrifrån. Vi har pratat med rovdjurshandläggare i Halland och de hade många observationer på varg i sydlig riktning, säger David Börjesson som alltså inte tror att det är en varg från reviret på Linderödsåsen.

Vet ni om den här vargen gett sig på några får?

– Nej, det vet vi inte. Däremot var det ett angrepp på en jakthund i Halland förra veckan. Men vi vet inte om det var den här individen, det rör ju sig en del vargar i södra Sverige.

Länsstyrelsen är intresserade av tips om observationer och spillning både när det gäller vandringsvargar och vargarna på Linderödsåsen.

Valparna kan lämna reviret nu

När det gäller reviret på Linderödsåsen finns där minst sex valpar som föddes förra året. Vid den här tiden på året brukar valparna börja lämna reviret.

– De börjar vandra i väg och hur långt eller kort de vandrar skiljer sig väldigt mycket mellan olika revir. De ger sig i väg för att hitta en partner eller lämpligt område att slå sig ner i, säger David Börjesson.

Valparna är nu lika stora som sina föräldrar.

I oktober fångade jägaren Magnus Hellström åtta vargar på Linderödsåsen med sin värmekamera:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet