Trots åtalet menar Ann att hon inte ångrar aktionen, och att hon skulle göra samma sak igen. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Aktivisten Ann åtalas – störde politiker

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 mars hålls rättegången mot de fem kvinnor som står åtalade för att ha stört vid ett möte i Malmös kommunfullmäktige i höstas. Ann, som är med i klimatrörelsen Extinction rebellion, är en av de åtalade kvinnorna.

– Jag är inte rädd för min egen del, men jag är rädd för klimatet. När politikerna inte håller vad de lovar måste man kunna påtala det, säger hon.

Under budgetförhandlingarna i november reste sig Ann upp från åskådarläktaren. Från anteckningar i mobiltelefonen läste hon upp sin uppmaning till politikerna. Hon hann läsa några minuter innan hon blev bortförd av salens ordningsvakter.

Tillsammans med fyra andra klimataktivister står hon nu åtalad för ”störande av allmän förrättning“.

“Jag är här som mamma och som mormor“

– Vi måste kunna känna oss trygga med att beslut tas som gör att vi kan forsätta leva. Jag är här som mamma och som mormor, säger Ann.

Ann har tidigare varit engagerad i Miljöpartiet, men är det inte längre. Hon har använt sig av civil olydnad tidigare. Att det gått så långt som till åtal är däremot första gången.

– Jag tror att det är ett sätt att visa var skåpet ska stå, att statuera exempel, säger Ann.

Erkänner inte brott

Ann erkänner inte brott, och hävdar sin rätt att avbryta den demokratiskt valda församlingen.

– Visst, vi har valt dem, men om de inte håller vad de lovar måste man få påtala det, säger Ann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.