– Vi ger alla ute i samhället möjlighet att vara med och ge sin röst, säger Anna Hadders, intendent på Regionmuseet Skåne, om sitt arbete med att dokumentera människors känslor kring coronapandemin. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Hon dokumenterar skåningarnas coronarädsla

Publicerad

Vad gör pandemin med skåningarna? När Folkhälsomyndigheten i mars gick ut med att det sker allmän smittspridning i samhället fick Anna Hadders på Regionmuseet i Kristianstad en idé – sedan dess har hon dokumenterat människors känslor kring pandemin.

– Rädsla är ett spännande område att utforska, säger Anna Hadders, intendent på Regionmuseet Skåne i Kristianstad, som planerar att skapa en turnerande utställning om rädsla och som hoppas att där inkludera dokumentationen av människors pandemikänslor.

Över 300 svar

museets hemsida har man sedan i mars kunnat svara på tre frågor om sina känslor. Och det är dessa svar som Anna Hadders sammanställer. Än så länge har 330 svar kommit in.

Coronavirus i Skåne

– Genom att ha den här typen av insamling så ger vi människor möjlighet att vara med och skriva historia. Vi ger alla ute i samhället möjlighet att vara med och ge sin röst. Det känns väldigt viktigt, säger Anna Hadders.

I videoklippet kan du höra vad skåningarna är rädda för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet