Foto: TT

Annika Unts skolmat bäst i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Annika Unt från Lund, måltidsstrateg i Lunds kommun har vunnit pris för bästa nordiska mat till många. Hon var en av totalt sju svenska finalister när det nya nordiska matpriset Embla delades ut.

– Att laga mat till barn är nog världens viktigaste yrke. Alla har rätt till bra mat, det gäller även våra äldre, säger vinnaren Annika Unt, som till vardags är måltidsstrateg för maten inom Lunds kommun.

Embla är matpriset som lyfter det bästa i den lokalproducerade nordiska matkulturen med totalt 185 nominerade inom sju kategorier.

I ”Nordisk mat till många” ges priset till en person, företag eller organisation ”som gjort en extraordinär insats för att främja matglädje, kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider”. LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationer står bakom priset.

Annika Unt är en nytänkare som lyft maten i Lunds kommun. Hon har inspirerats av både nordiska och annan internationell matlagning.

– Skolmaten har varit en sluten verksamhet och haft ett dåligt rykte. Men nu visar allt fler kockar i media hur maten har utvecklats, säger Annika Unt, i ett pressmeddelande.

Vill sprida nordisk mat

Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet för att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden.

De sju kategorierna som tävlade var mathantverkare, råvaruproducenter, mat till många, matdestination, matentreprenör, mat till barn och unga.

Så här lyder motiveringen till nomineringen av Annika Unt i tävlingskategorin Mat till många:

”Annika Unt, skapar matglädje och lust kring den offentliga måltiden. Lyfter både personal och elever med näring, nyttighet, pedagogik och stor kunskap men framför allt med matlust i fokus. Hon lyfter fram det unika med fri skolmat, utgår från svenska smaker, lokala producenter och en förståelse för varifrån maten kommer.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer