Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från vänster: Felicia Aradszky, Joakim Hugosson och Emelie Didriksson. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Annorlunda högskoleprov i år – så gick det i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Idag har högskoleprovet skrivits på många skolor och platser av totalt 3654 personer i Skåne. På Latinskolan i Malmö fanns flera nervösa flera förstagångsskrivare.

På grund av coronarestriktioner skrivs inte provet på samma sätt som vanligt det här året. Det är färre i salen och på Latinskolan var det endast 49 skrivande. En av dem var Emelie Didriksson.

– Vi sitter ungefär sju personer i salen, har ett par bord emellan varandra. De har löst det väldigt bra, säger hon.

Hon berättar att hon har pluggat mycket matematik inför provet och hon vill mest testa för att se vilken nivå hon ligger på.

– Det går inte så bra som jag hade hoppats. Jag har pluggat, men på fel saker. På ordförståelsen kunde jag inte ett enda ord trots att jag hade kollat igenom gamla prov.

Felicia Aradszky gör också provet för första gången och hoppas efter detta att kunna komma in på lärarlinjen.

– Jag har läst på ganska mycket innan så det går och känns bra, säger hon.

Bara förstagångsskrivare

På grund av coronabegränsningar erbjuds provet i år endast till de som inte har ett giltigt högskoleprov sedan tidigare. Det gäller alltså de som aldrig har gjort provet eller om provresultatet är äldre än åtta år och därmed gått ut.

– När det var näst sista dagen för anmälan fanns det fortfarande platser kvar och då passade jag på, berättar Joakim Hugosson som också är förstagångsskrivare.

– Jag är rätt gammal. De flesta som gör det är mycket yngre än mig, men det är kul att få kunna mäta sina kunskaper med de yngre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer