Det har brunnit på ytterligare en lekplats i Malmö under natten Det här är den tionde branden i år och polisen tror att det finns ett samband. Foto: Mikael Nilsson

Tionde lekplatsbranden i Malmö år – polisen misstänker samband

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdagen brann en lekplats på Docentgatan i Malmö. Det här är den tioende i en rad anlagda bränder på lekplatser i stan det här året och polisen tror att det finns ett samband mellan dem.

I natt var det alltså dags igen. Strax efter halv fyra kom larmet att det brann på en lekplats i Malmö, den här gången på Docentgatan. Branden var kraftig, men trots det lyckades polisen säkra en del spår som skickats på analys.

– Det är annars sällan man hittar tekniska spår vid bränder. Det brukar vara så att bevisen brinner upp, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

– Ofta brukar det vara vittnesuppgifter och material från eventuella kameror som utgör bevisen. Men den här gången finns det alltså spår som vi hoppas ska leda oss vidare i utredningen.

Populära lekplatser

Och det finns en hel del att utreda. Det här året har det brunnit på tio lekplatser i Malmö och ytterligare en har blivit vandaliserad. Polisen tror att samtliga bränder är anlagda och misstänker också att det finns ett samband mellan dem.

– Det man kan se är att samtliga lekplatser som brunnit är populära och välanvända, säger Nils Norling.

”Hyser agg mot samhället”

När det gäller motivet kan polisen än så länge bara spekulera.

– Det är som med de vandaliserade träden eller de farliga bullarna som lagts ut för att skada hundar. Det går inte att prata om något som är logiskt och friskt i det här, säger Nils Norling.

– Det är svårt att se något annat motiv än att det är någon som hyser agg mot samhället, mot Malmöborna och kanske mot barn. Det är någon som är ute efter att skada.

April:

Rosengårdsfältets östra lekplats

Juni:

Teaterlekplatsen i Pildamssparken

Juli:

Två bränder på Sollekplatsen i Varvsparken

September:

Afrikalekplatsen i Bunkeflostrand. Här handlar det inte om brand, men flera av djuren här har slagits sönder

Oktober:

Bondgårdslekplatsen på Videdal

Kullavånglekplatsen på Kulladal

Cirkuslekplatsen i Nydalaparken

Vattenlekplatsen på Rosengård

Lekplatsen i Mellanhedsparken

Lekplatsen på Docentgatan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer