Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vargen syntes i Höörtrakten under söndagen och har vandrat in i länet norrifrån. Foto: privat/Henrik Berg/SVT

En ny varg i Skåne – vandrade dagtid i Höör

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ny varg i Skåne som synts i Höörs kommun. En privatperson var nära att köra på den. Länsstyrelsen konstaterar att det nu finns minst tre vargar i Skåne.

– Jag kör en del i jobbet, jag var faktiskt nära att krocka med vargen. Därför har jag lagt ut videon för att varna grannar, det finns kanske barnfamiljer i området som ska veta att de har varg där, säger mannen som driver företag i Höör och Hörby.

Han har aldrig sett en varg tidigare men tycker att det är väldigt spännande, då de inte funnits i Skåne på väldigt länge. Och han har fått många reaktioner.

– Det är jättemånga som tycker att den är fin, det är ju väldigt få som har sett vargar här, säger mannen.

Han berättar även att bilderna inte riktigt ger en rättvis bild av vargen, han uppfattade den som mycket större än hur den ser ut på film.

Ensam vandringsvarg

Vargen på filmen spårades av Länsstyrelsen i Skåne redan under fredagen, då var den i Skånes-Fagerhult och hade vandrat in i länet norrifrån.

– Jag bedömer att det är en ny varg som kommit norrifrån. Under helgen fick vi många samtal och bilder från Höörtrakten och just nu bedömer vi att vargen är i trakterna runt Hörby, säger Tom Espgård som arbetar med jakt- och viltfrågor på Länsstyrelsen i Skåne.

Tom Espgård betonar att Länsstyrelsen uppskattar all information de kan få av allmänheten. Men ifall vargen kommer att stanna i Skåne är fortfarande oklart.

Tre kända vargar

– Nu har vi det här paret öster om E22:an och den här är en tredje individ, en vandringsvarg. Och det har ju förekommit vandringsvargar här i ungefär 10-12 år, sen om vargen stannar här i Skåne vet vi inte i nuläget. Är det en hane letar han efter en tik. Men det innebär också att han kan vandra vidare, kanske tillbaka norrut, säger Tom Espgård.

Det är okänt om vargen är en hane, men storleken och spårstorleken talar för det.

– Man kanske inte ska spekulera men det är ganska sannolikt att det är en hane. Jag har tagit ett urinprov från den, så vi får se vad det säger, säger Tom Espgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer