Fredagsbön i Hässleholm. I den gamla matsalen på T4-området Foto: Sofia EkhemVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ännu ingen ny moské för Hässleholms muslimer

Publicerad

För tre månader sedan brann och totalförstördes den lokal som användes som moské i Hässleholm. Nu håller man fredagsbön i en hyrd lokal på T4-området.

Mattorna vänds mot Mekka i den gamla matsalen på regementsområdet T4 i Hässleholm. Lokalen hyrs endast en gång i veckan, under den för muslimerna viktigaste bönestunden på veckan. Ett 40-tal medlemmar deltar vid dagens fredagsbön.

Ismail Durragi är ordförande för Islamiska Kulturföreningen i Hässleholm.

– Moskén är en speciell plats för oss, och det är inte det här. Men det går bra att vara här för stunden, det är bättre än att be på gatan, säger Ismail Durragi, ordförande för Islamiska Föreningen i Hässleholm.

Lokalen kostar 500 kronor i timmen att hyra. De är nu på jakt efter en ny lokal som är mer lik den förra, där de kan vara hela tiden och som fungerar som samlingsplats och undervisningslokal för de 200 medlemmarna.

– I moskén ska man kunna be fem gånger om dagen, ha möten, barn ska kunna lära sig arabiska och vuxna lära sig svenska, säger Ismail Durragi.

Utredningen lades ner

Det var under ramadan i slutet av maj som den tidigare bönelokalen brann. Polisen rubricerade händelsen som mordbrand, men utredningen lades ner i brist på bevis.

Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand. Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet

– Vi hoppades att polisen skulle hitta de som låg bakom och hindra att sådant här händer. Sådana här brott för så att det blir otryggt i samhäller. Men vi har förlåtit dem som gjorde det, säger Ismail Durragi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholm

Mer i ämnet