Från miljöbov till hjälte

Uppdaterad
Publicerad

En av Skånes miljöbovar håller på att förvandlas till miljöhjälte. Det handlar om Tullstorpsån vid sydkusten som tidigare bidrog till övergödningen i Östersjön men som nu är platsen för ett av de största våtmarksprojekten någonsin i Sverige.

Längs visningssträckan vid Tullstorpsån på Söderslättrinner vattnet i snirklar och krokar på sin väg ut till Östersjön. Det är rena1800-talet. För så såg det ut överallt i Skåne innan de stora dikningsprojektengenomfördes.

När man dikade ut var det rationella för att få merjordbruksmark och mat till en växande befolkning. Men man skapade samtidigtmotorvägar för vattnet som strömmade ut i havet i hög fart och förde med sigkväve och fosfor. En stor anledning till att Östersjön är övergödd.

– Det var en ganska destruktiv och forsande å somplöjde fram i landskapet, säger Otto von Arnold, markägare.

”Nöjd i sin himmel”

Nu återskapar man alltså det ursprungligaå-landskapet. Hela den drygt tre mil långa sträckan längs med ån ska åtgärdas -det är ett av de största våtmarksprojekten i landet.

Det speciella är också att det bygger på frivilligmedverkan av markägarna.

– Min morfars morfar utdikade och gjorde ån rak. Jaghar funderat mycket på om han kommer att rotera i sin grav när jag nuåterställer ålandskapet, säger Otto von Arnold och skrattar.

– Men jag tror att han är nöjd i sin himmel. Han varen klok man och gjorde det som var rationellt på sin tid.

Fusk utan spadar

Projektet började 2009 och man har hunnit ungefärhalvvägs. Förutom att ge ån ett lugnare flöde också anlägger man också ettstort antal våtmarker. Den 26:e i ordningen kallas Sörby Kjöse och håller påatt iordningställas nu.

70 000 kubikmeter massor ska flyttas. Så skapar man endär vattnet kan få svämma över och både fåglar och växer kommer att trivas.

– Jag ser framför mig att det kommer att bli enfantastisk våtmark här, säger entreprenören Magnus Svensson.

Lite fuskigt är det ju. Människorna som dikade ut islutet av 1800-talet fick arbeta med spadar – nu för tiden finns grävskopor ochtraktorer till hjälp.

– Visst får man stor respekt för deras arbete, vi harju en helt annan kapacitet. Det de gjorde på åratal förstör vi på några veckor,säger Magnus Svensson.

Hjälper Östersjön

Det är långsiktigt tänkande – att jordbruket ska varahållbart på sikt – som fått markägarna att ställa upp på att lägga odlingsmarkunder vatten.

– Som lantbrukare måste vi tänka på hur kan vi ha etthållbart lantbruk också om hundra år, säger markägaren Franz Langkilde.

Miljöarbetet vid Tullstorpsån fungerar så bra attregeringen har utnämnt det till pilotprojekt och tycker att andraÖstersjöländer ska följa efter. Men det kostar förstås pengar. Hittills 34miljoner kronor och det behövs 22 till för att hela sträckan ska bli klar.

– Det är absolut värt pengarna. Det vi gör hjälperÖstersjön, säger Johnny Carlsson, projektledare för Tullstorpsåprojektet.

– Vi visar också vägen för andra att göra på sammasätt. Att markägarna själva kan ta initiativet för att förbättra situationen isin närmiljö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.