Foto: Johnny Carlsson.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Från miljöbov till hjälte

Uppdaterad
Publicerad

En av Skånes miljöbovar håller på att förvandlas till miljöhjälte. Det handlar om Tullstorpsån vid sydkusten som tidigare bidrog till övergödningen i Östersjön men som nu är platsen för ett av de största våtmarksprojekten någonsin i Sverige.

Längs visningssträckan vid Tullstorpsån på Söderslätt rinner vattnet i snirklar och krokar på sin väg ut till Östersjön. Det är rena 1800-talet. För så såg det ut överallt i Skåne innan de stora dikningsprojekten genomfördes.

När man dikade ut var det rationella för att få mer jordbruksmark och mat till en växande befolkning. Men man skapade samtidigt motorvägar för vattnet som strömmade ut i havet i hög fart och förde med sig kväve och fosfor. En stor anledning till att Östersjön är övergödd.

– Det var en ganska destruktiv och forsande å som plöjde fram i landskapet, säger Otto von Arnold, markägare.

”Nöjd i sin himmel”
Nu återskapar man alltså det ursprungliga å-landskapet. Hela den drygt tre mil långa sträckan längs med ån ska åtgärdas - det är ett av de största våtmarksprojekten i landet.

Det speciella är också att det bygger på frivillig medverkan av markägarna.

– Min morfars morfar utdikade och gjorde ån rak. Jag har funderat mycket på om han kommer att rotera i sin grav när jag nu återställer ålandskapet, säger Otto von Arnold och skrattar.

– Men jag tror att han är nöjd i sin himmel. Han var en klok man och gjorde det som var rationellt på sin tid.

Fusk utan spadar
Projektet började 2009 och man har hunnit ungefär halvvägs. Förutom att ge ån ett lugnare flöde också anlägger man också ett stort antal våtmarker. Den 26:e i ordningen kallas Sörby Kjöse och håller på att iordningställas nu.

70 000 kubikmeter massor ska flyttas. Så skapar man en där vattnet kan få svämma över och både fåglar och växer kommer att trivas.

– Jag ser framför mig att det kommer att bli en fantastisk våtmark här, säger entreprenören Magnus Svensson.

Lite fuskigt är det ju. Människorna som dikade ut i slutet av 1800-talet fick arbeta med spadar – nu för tiden finns grävskopor och traktorer till hjälp.

– Visst får man stor respekt för deras arbete, vi har ju en helt annan kapacitet. Det de gjorde på åratal förstör vi på några veckor, säger Magnus Svensson.

Hjälper Östersjön
Det är långsiktigt tänkande – att jordbruket ska vara hållbart på sikt – som fått markägarna att ställa upp på att lägga odlingsmark under vatten.

– Som lantbrukare måste vi tänka på hur kan vi ha ett hållbart lantbruk också om hundra år, säger markägaren Franz Langkilde.

Miljöarbetet vid Tullstorpsån fungerar så bra att regeringen har utnämnt det till pilotprojekt och tycker att andra Östersjöländer ska följa efter. Men det kostar förstås pengar. Hittills 34 miljoner kronor och det behövs 22 till för att hela sträckan ska bli klar.

– Det är absolut värt pengarna. Det vi gör hjälper Östersjön, säger Johnny Carlsson, projektledare för Tullstorpsåprojektet.

– Vi visar också vägen för andra att göra på samma sätt. Att markägarna själva kan ta initiativet för att förbättra situationen i sin närmiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer