Foto: Henrik Carl / Fiskeatlasset, Zoologisk MuseumVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ansjovisen har invaderat Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt stora stim av ansjovis har den senaste veckan konstaterats, särskilt i den nordliga delen av Öresund. Men det finns även stora stim av skarpsill.

Det skriver Öresundsakvariet som är en del av Köpenhamns Universitet.

– Förhållandena för ansjovisynglen har varit fantastiskt goda i år, säger marinbiologen Jens P Jeppesen i ett pressmeddelande.

Ansjovisen är en sill som man normalt kopplar till sydligare vatten. Och de kan ha vandrat lång väg för att komma till Öresund. Från medelhavsområdet eller sydliga Nordsjön.

Fördelar för djurlivet

– Vi har nästan alla år haft sporadiska fångster av ansjovis men aldrig tidigare i sådana mängder som i år. Om det är effekten av stigande havstemperaturer eller kanske bara de stora mängder av djurplankton som finns i vattnen ljust nu, kan vi bara gissa, men i vart fall har det stora fördelar för Öresunds djurliv att det finns så mycket ansjovis och skarpsill för tillfället, säger Jens P Jeppesen.

Det innebär att rovfiskar, fåglar och tumlare har gott om mat.

Ansjovis, Engraulis encrasicolus, brukar vi äta som sardeller, medan vår burkansjovis oftast är gjord på skarpsill, Sprattus sprattus.

Andra något ovanligare djur som SVT Nyheter rapporterat om och som synts i Öresund senaste tiden är delfin och tonfisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer