Servicekontoret i Lund. Foto: Linda Fridh/SVT

Anställd på servicekontor: ”Vi är i virusets frontlinje”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Skånes servicekontor är oroliga i coronatider. Hjälpsökande kunder som står för nära varandra i kön och personal som helt saknar skydd, har skapat en ohållbar situation, anser anställda som SVT har talat med.

På skärtorsdagen hålls samtliga av landets servicekontor stängda. Det beslutade generaldirektören för Statens servicecenter i tisdags. Anledningen är att man vill hinna förstärka säkerheten på kontoren på grund av risken för smittspridning av coronavirus.

– Statens servicecenter har inte alls haft koll på läget. Kunderna bara droppar in och står för tätt i kö. Många är förkylda och hostar rakt på personalen. Våra handläggare tvingas stå tillsammans med kunden vid datorskärmar för att utföra olika ärenden, helt oskyddade. Vi delar pennor, mus, dator. Vi delar allt med kunden, säger en anställd på ett av kontoren i Skåne.

Coronapandemin

Ska undvika kundkontakt

Emmelie Dahlroth, som är chef för servicekontoren i Lund och på Rosengård, säger att de vidtagit flera åtgärder sedan en tid tillbaka.

– På Rosengård har vi valt att ha kön utanför kontorsområdet och ha vakter som kontrollerar kön. Vi ber kunderna komma en i taget och om de är sjuka, ber vi dem återkomma när de är friska. Vi säger också till vår personal att tvätta händerna ofta och vi erbjuder handsprit. Vi har gjort blanketter som man kan fylla i istället för att skriva på datorn. Sedan i måndags har vi också markerat var man ska stå i lokalerna, säger Emmelie Dahlroth, servicekontorschef, till SVT.

Räcker dessa åtgärder för att det ska vara säkert för era anställda att jobba?

– Vi har också beställt plexiglas, handskar och skyddsmasker. Men det sköts centralt och Stockholm, där det är som värst nu, prioriteras först, säger Emmelie Dahlroth.

Hon vet inte när skyddsutrustningen kommer att levereras till Skåne.

Jobbar utan skydd

Statens servicecenter är en statlig myndighet som lyder under Finansdepartementet. Det finns 113 servicekontor i landet och till kontoret kan man vända sig om man vill ha information eller hjälp med frågor som rör till exempel Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller Skatteverket.

– Vi har många kunder som inte riktigt klarar sig själva och som har svårt att orientera sig i samhället. Vi har en samhällsviktig funktion och det är alltid mycket folk hos oss. Vi är i virusets frontlinje helt utan skydd. En del av personalen har köpt masker för sina egna pengar men de flesta kör som vanligt utan skydd, säger den anställde.

På en del servicekontor har man tagit in vakter för att styra upp kunderna och köerna. Men ännu inte på servicekontoret i Lund.

Rädsla för smitta på jobbet

Ytterligare en anställd på ett av Skånekontoren beskriver situationen som tuff. Personen säger att det står folk överallt på kontoret, gamla och unga tätt intill varandra:

– Vi har så många kunder som kommer till oss varje dag och som vi har närkontakt med. De hostar och nyser på oss och visar ingen respekt. Jag vill bara att arbetet ska bli säkert för oss.

De anställda som SVT varit i kontakt med säger att de slagit larm till ledningen.

Vad har du fått för signaler från personalen?

– De har sagt att det känns otryggt i kundmötet, att det känns jobbigt att inte veta om kunderna är sjuka eller inte. Men vi har nu gett personalen mandat att be kunder lämna om de är eller verkar sjuka, säger Emmelie Dahlroth.

Skånes servicekontor är stängda på skärtorsdagen på grund av coronasituationen. Foto: Linda Fridh/SVT

Öppnar efter helgen igen

Servicekontoren håller stängt över helgen men redan nu börjar personal oroa sig för nästa veckas arbete.

– Vi ska öppna igen på tisdag men vi tror inte att kontoren i Skåne hinner få fram plexiglas och skyddskläder till dess, säger den anställde.

En annan anställd säger:

– Om vi kunde använda ett kösystem med lappar och om vi fick sitta bakom skärmar och sluta arbeta med kunderna vid datorerna, så skulle arbetet bli säkrare för oss.

Vad kan du göra för att minska smittorisken på dina servicekontor redan idag?

– Idag kommer jag att sätta upp fler avskiljande skärmar och på måndag kanske vi fattar beslut om att alla kunder i Lund får vänta utanför på sin tur. Om det blir så, kommer jag i så fall försöka beställa vakt också. Jag kommer vidta de åtgärder som behövs, säger Emmelie Dahlroth, chef för servicekontoren i Lund och på Rosengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet