Smittspridningen ökar i Skåne och nu vädjar smittskyddsläkare Eva Melander till skåningarna om att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna ofta och avstå från att träffa andra om man känner sig sjuk. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen i Skåne den högsta hittills

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har antalet personer som smittats av coronavirus ökat från i genomsnitt 59 positiva fall till 69 fall per dag. Samtidigt har även fler personer inom den kommunala omsorgen insjuknat i covid-19.

Antalet fall av covid-19 ökar i Skåne och smittspridningen är nu den högsta under hela pandemin. Över 35 fall per 100 000 invånare har upptäckts vara smittade den senaste veckan.

”Oroväckande signaler”

Fortfarande är det flest antal smittade personer inom åldersgruppen 19-49 år men under veckan har även ett 30-tal fall registrerats bland äldre personer över 70 år.

– Det är oroväckande signaler om att smittan åter syns inom den kommunala omsorgen eftersom det drabbar äldre och sköra. Vi måste verkligen hjälpas åt nu så att detta inte skenar iväg. Fortsätt håll avstånd, tvätta händerna ofta och avstå från att träffa andra om du känner dig sjuk. Telefon- och videosamtal är ett bra sätt att hålla kontakt om man inte vill utsätta varandra för smitta, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

I dagsläget vårdas 15 patienter på sjukhus varav två på intensivvårdsavdelning, rapporterar Region Skåne på fredagen.

Råd vid smitta i hemmet

Region Skåne har tagit fram nya riktlinjer för hur man ska agera om man bor i samma hushåll som en covid-smittad. Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om att så kallade hushållskontakter till smittade kan betraktas som smittade.

– Det här innebär att man ska stanna hemma från arbete och gymnasieskola och följa våra instruktioner vad gäller provtagning och att hålla avstånd till andra. Barn i förskola och grundskola behöver inte stanna hemma om de inte har symtom, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet