Foto: Drago Prvulovic / TT

Tre motdemonstranter anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades vid en demonstration mot ett torgmöte med nazistiska svenskarnas parti på lördagseftermiddagen. Nu är tre personer anhållna misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

Uppemot 1.500 demonstranter hade samlats för att protestera mot nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn. Stämningen blev mycket stökig när demonstranterna försökte stoppa mötet.

Demonstranter omringade polisbilarna och försökte hindra dem från att eskortera talarna in. Smällare och rökbomber detonerade och det kastades glasflaskor och färgfyllda ballonger.

Tumult vid demonstration

Vid 15-tiden kom fyra ambulanser till torget sedan flera demonstranter skadats i samband med att polishästar red in i folkmassan.

Polisrytteriet kommenderades rätt in i folkmassan.

– Vi var tvungna att rida in för att maskerade demonstranter hade flyttat sig till utsidan av torget, och vi behövde göra gripanden, säger polisen pressinformatör Ewa-Gun Westford till TT.

Tio personer kom till sjukhus, fem av dem fördes dit i ambulans och fem tog sig dit på egen hand. Vid 22-tiden hade samtliga skadade lämnat sjukhuset.

Polisen ska utreda händelsen.

Påkörd

En demonstrant blev påkörd.

– Det är ett polisfordon som åsamkat skadan. Hur det gick till vet vi inte men jag har oerhört svårt att tro att någon kollega med berått mod skulle köra på en person. Det här kommer att utredas, bekräftar Ewa-Gun Westford för TT.

Hon uppger dock att skadan är lindrig.

Tre anhållna

När torgmötet inleddes kastade demonstranterna in rökbomber för att försöka störa. Själva torget tog de sig inte in på, det var helt avspärrat med containers.

Många av demonstranterna försökte dölja sina ansikten med solglasögon, sjalar eller regelrätta masker. 

Polisen gick runt och informerade om maskeringsförbudet. Många, men inte alla, valde då att plocka bort det som döljer deras ansikten.

Sex personer greps under eftermiddagen, misstänkta för brott mot maskeringslagen och misshandel, två av dem släpptes under kvällen. Tre av dem är fortfarade anhållna misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och överträdelse av maskeringsförbudet. Två av dem har ännu inte gått att identifiera

Flyttades från Stortorget

Svenskarnas parti hade egentligen önskat hålla sitt torgmöte i centrala Malmö.

– På grund av att Malmöfestivalen just har avslutats tyckte vi inte att det var lämpligt, berättar Katrin Bergquist, kommunikationsansvarig på polisen.

Därför förlades mötet till Limhamn.

Redan på förmiddagen höll partiet ett torgmöte på Österportstorg i Ystad och möttes av en mindre motdemonstration.

Under kvällen höll Svenskarnas parti ett möte i Helsingborg under stor polisbevakning. Stämningen var dock inte lika uppskruvad och hätsk som den var i Malmö. Motdemonstranterna gjorde sitt bästa för att överrösta Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson med burop, visselkonserter och nyckelskramlande, men de mer hårdföra grupper som dök upp i Limhamn syntes inte till.

Poliser från hela Skåne, Västra Götaland och Stockholm befann sig i Skåne för att avstyra bråk i samband med torgmötetena. Exakt hur stor kommenderingen är ville man inte uppge.

I Malmö deltog även danska poliser för att följa de danskar som deltog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet