Gode man, Birgitta Kroon utanför Kronans droghandels apotek. Foto: Per Lärka

Apoteken vägrar bevilja medicin till svårt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

En multisjuk kvinna i Malmö nekas köpa läkemedel med delbetalning. Nu riskerar hon att stå utan sina livsnödvändiga mediciner.

– Hon tycker att det är fruktansvärt att hon inte får delbetalning när hon inte heller har några skulder, säger Birgitta Kroon, som är kvinnans gode man.

Snart är medicinerna slut

Kvinnan är i 60-årsåldern. Hon har både psykiska och fysiska sjukdomar. Hon sitter i rullstol och bor på ett LSS-boende i Malmö. I juni tar hennes mediciner slut.

Birgitta Kroon har varit kvinnans gode man i fem år och har under den tiden hjälpt henne att bli skuldfri.

– Hon har verkligen kämpat med detta, säger Birgitta Kroon.

Kvinnan har 4000 kronor kvar i månaden när hyran är betald. Medicinerna som hon måste köpa om ett par veckor kostar 2200 kronor med högkostnadsskydd. Så mycket har hon inte.

Fick blankt nej

Enligt Lagen om handel med läkemedel, som riksdagen klubbade genom när Apotekets monopol avskaffades, måste apoteken ”erbjuda konsumenter delbetalning av läkemedel”. Det innebär att personer i behov av många och dyra mediciner får dela upp kostnaden på tolv månader, vilket innebär 203 kronor i månaden.

Men både Kronans droghandel på Kronprinsen och Apoteket Lejonet på Stortorget, som ägs av Apoteket AB, vägrade låta kvinnan köpa medicinerna med delbetalning. Apoteket Kronan hänvisade henne till apotekets kreditföretag Payex. Även där blev det avslag – utan motivering.

– Det var blankt nej. De sa att hon är välkommen tillbaka om tre år, eller i värsta fall fem år, säger Birgitta Kroon.

”Jätteolyckligt att hon kommer i kläm”

När SVT Nyheter ringer till Apoteket AB och Kronans droghandel får vi inte heller någon motivering till beslutet att neka kvinnan delbetalning.

– Vi vet att många kunder har det svårt ekonomiskt och det är jätteolyckligt att hon kommer i kläm, säger Magnus Frisk på Apoteket AB.

– Är man skuldfri, har en god man och har max två betalningsanmärkningar, ska man få delbetalning.

Kronans droghandel skriver på sin hemsida att kunder som har skulder till kronofogden eller till Payex, har en pågående skuldsanering, saknar adress, är under 18 år eller har skyddade personuppgifter kan nekas delbetalning.

– Hon stämmer inte in på något av detta, konstaterar Birgitta Kroon.

Vill inte svara på frågor

Men Kronans droghandel försvarar ändå att hon inte får delbetalning.

– Vi följer vårt regelverk, säger kommunikatören Andreas Rosenlund på Kronans droghandel.

Att kvinnan har betalningsanmärkningar från gamla skulder till Kronofogden ska inte hindra att hon får delbetalning hos Kronan. Men varför hon ändå nekas vill varken Andreas Rosenlund eller Payex svara på.

Måste inte bevilja delbetalning

SVT Nyheter har hos Kronofogden fått bekräftelse på att kvinnan inte har några skulder.

Enligt Lagen om handel med läkemedel måste alltså apotek ”erbjuda konsumenter delbetalning av läkemedel”. Men det betyder inte vad man kan tro när man läser lagtexten.

– Lagkravet säger just att de måste kunna erbjuda delbetalning, lagen säger inte att apoteken måste bevilja delbetalning, förklarar Gustav Johansson, utredare vid Läkemedelsverket som ansvarar för tillsynen av apoteken efter avregleringen.

Har kostnader utanför högkostnadsskyddet

2013 ställde Statskontoret en rad frågor till landets apotek om bland annat delbetalning. Det visade sig att samtliga apotek gör en kreditbedömning av kunderna innan de beviljar delbetalning. Endast tre apoteksföretag har en policy för detta. Dessa företag hänvisar kunder som får avslag till socialförvaltningen.

Birgitta Kroon har försökt denna sista utväg, men även fått negativt besked från socialförvaltningen i Malmö. Kvinnan anses kunna spara undan tillräckligt under året för att kunna betala 2200 kronor kontant.

– Men det har inte gått. Hon har också kostnader för salvor, ögondroppar, stödstrumpor och annat som inte täcks av högkostnadsskyddet, säger gode mannen Birgitta Kroon.

Innebär det att en multisjuk, men skuldfri, person inte kan få sin livsnödvändiga medicin?

Nej, säger Camilla Olsson, enhetschef för ekonomiskt bistånd:

– I ett akut läge är det sällan vi säger nej. Har man behov av livsnödvändiga mediciner har vi som kommun det yttersta ansvaret.

Skattebetalarna står för kostnaden

När medicinen är slut om ett par veckor, får kvinnan och Birgitta Kroon gå till apoteket och på stående fot ringa socialkontoret och hoppas då få hjälp med att lösa ut medicinerna.

– I så fall lånar vi inte ut pengarna. Då får man ett bistånd, säger Camilla Olsson.

Den skuldfria men multisjuka kvinnan får alltså inte själv betala medicinerna, trots att hon inget hellre vill. Det blir istället Malmös skattebetalare som får stå för kostnaden.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln framstod det som att Apoteket AB anlitar Payex även för kreditgivning. Detta stämde inte. Det är bara Apoteket Kronan samt andra apotek som anlitar Payex för bedömning av kreditvärdighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.