Malmö stad står för en stor del av minskningen av arbetslösa. Foto: TT

Arbetslösheten i Skåne – största minskningen på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inskrivna arbetslösa i Skåne har minskat. Jämfört med september förra året har arbetslösheten sjunkit i tre av fyra skånska kommuner.

Under större delen av 2017 ökade antalet inskrivna arbetslösa i Skåne. Sedan februari i år har trenden vänt. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I september minskade arbetslösheten i länet med fem procent, vilket är den starkaste minskningen på över fem år. Jämfört med samma månad förra året är det lägre arbetslöshet i tre av fyra skånska kommuner.

– Det har tagit fart nedåt i Skåne på ett sätt som det inte gjort tidigare. Och det är en ovanligt bred minskning vi ser både vad gäller geografi, födelseland och mellan könen, säger Victor Tanaka, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Minskar bland utrikesfödda

Enligt Victor Tanaka är minskningen störst bland inrikesfödda, men han framhåller att minskningen är stor även bland utrikesfödda och då främst utomeuropeiskt födda.

– Det här är väldigt intressant. Vi ser att arbetslösheten sjunker bland utomeuropeiskt födda i Skåne för första gången sedan 2007, säger Victor Tanaka.

Malmö stod för nästan en tredjedel av minskningen. Procentuellt sett minskade arbetslösheten mest i Bjuv och i Landskrona. Andra kommuner där minskningen varit stor är Båstad, Simrishamn, Staffanstorp, Trelleborg och Östra Göinge.

Arbetslösheten i Skåne september 2018

(Inom parentes anges motsvarande siffror för september 2017)

9,3 procent var inskrivna som arbetslösa (9,9).

12,4 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (14,5).

31 300 personer var öppet arbetslösa (32 200)

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.