En man i 30-årsåldern avled efter att en åkgräsklippare hamnat under vattnet på Barsebäcks golfbana i slutet av september. Foto: Mikael Nilsson

Arbetsmiljöverket kräver utredning efter dödsolycka på golfbana

Publicerad

Myndigheten har inspekterat Barsebäcks golfbana efter olyckan där en banarbetare dog efter att en åkgräsklippare hamnat i vattnet. Nu tvingas golfbanan utreda sin arbetsmiljö och åtgärda brister i densamma.

Inspektionen från Arbetsmiljöverket genomfördes två dagar efter dödsolyckan. Då hade arbetsgivaren ännu inte startat någon utredning av omständigheterna kring den allvarliga olyckan.

I rapporten kräver Arbetsmiljöverket att golfbanan ska utreda de bakomliggande orsakerna, i syfte att förebygga risken för framtida olycksfall. Myndigheten tillägger att utredningen bör fokusera på vad som kan ha lett fram till en olycka, istället för att uppehålla sig vid skuldfrågan.

Parallella utredningar

Samtidigt pågår polisens utredning, som rubriceras vållande till annans död via arbetsplatsolycka.

Det framkommer från Arbetsmiljöverkets rapport att golfbanan gjorde en riskbedömning för banarbetet senast 2017. Då saknades emellertid undersökningar om varje enskild arbetsmaskin och deras användningsområden, vilket man nu kräver åtgärdas.

Därutöver kräver myndigheten att riskbedömningen omfattar ensamarbete och hur personal snabbt kan kalla på hjälp, samt ett tydliggörande över fördelningen av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer