Besökaren Marina Kricak om festen i Stadsparken: ”Det känns som att det har varit extra lugnt i år”. Foto: SVT

Vårens folkfest i Stadsparken i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen och polisen i Lund hoppas på en lugn och glad folkfest i stadsparken idag. I år arbetar femhundra personer med festen som väntas ha lockat runt 25 000 personer till Lund. SVT Nyheter Skåne rapporterade från firandet.

Polisen lånar in resurser från hela region Syd för att bevaka tisdagens valborgsfirande i Lund och i stadsparken.

På plats finns även ett sextiotal polisvolontärer, ett stort antal renhållningsarbetare och fältarbetare från kommunen samt medarbetare från flera myndigheter och frivilligorganisationer – alla redo att hjälpa till där det behövs.

Längs järnvägsspåren och på Lund Centralstation skärps säkerheten med både polis och väktare som bevakar.

Systemet stänger

Även systembolagen i Lund kommer att vara stängda precis som föregående år.

– Är man under 20 år och har alkohol med sig in i parken, riskerar man att den förverkas. Det blir ett brott mot alkohollagen, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Från varmt till kallt

Valborgsvädret väntas bli varmt med upp till 15 grader på morgonen. Under dagen mulnar det på och det kan komma regn i korta skurar under tisdagseftermiddagen. På kvällen spricker molntäcket upp, temperaturen väntas sjunka och kring midnatt kan temperaturen krypa ner till fem grader.

För den som vill fira in våren ända in i natten, kan en varm jacka komma väl till pass denna Valborgsmässoafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.