Den 30-åriga mannen arbetade under fredagseftermiddagen med att tömma en gödselbrunn på gården utanför Trelleborg.
Av okänd anledning trillade han ner, och lyckades inte ta sig upp.
Enligt Magnus Svall, inre befäl på polisen i Trelleborg är det oklart hur lång tid det tog innan hjälp var på plats, men när den kom fram var det hur som helst för sent.
– Den här metangasen är så pass kraftig, att hamnar du nere i sörjan klarar du dig inte, säger han.
Enstaka fall per år
Anders Drottja är arbetsmiljöansvarig på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Under fredagsförmiddagen mottog han ett glädjande besked: Första halvan av 2016 hade passerat utan att en enda arbetsrelaterad dödsolycka inom lantbruket inträffat.
– Vi blev glatt överaskade, någon sådan siffra hade vi aldrig sett tidigare. Men sedan, på kvällen kom informationen om vad som hänt i Skåne. På andra halvan av årets första dag.
Enligt Anders Drottja är det ovanligt med dödsfall efter metangasförgiftning. Han uppskattar att det sker ungefär en gång per år.
– Förra sommaren hade vi ett fall på Gotland, där två personer avled av syrebrist i en silo, säger han.
Farligt ensamarbete
För det är just bristen på syre som är det dödande inslaget för den som ramlar ner i en gödselbrunn. Metanen tar över luften, och slår ut syret.
Enligt polisen ska mannen ha varit ensam vid tömningen av brunnen. Och just ensamheten är en lantbrukares största riskfaktor.
– Det mesta arbetet på gårdar sker som ensamarbete, vilket är en stor fara, säger Anders Drottja.
Exakt vad som hände på gården utanför Trelleborg är än så länge inte klarlagt. Det finns i nuläget inga misstankar om brott, och ärendet utreds som en arbetsplatsolycka.
-Det var ju under pågående arbete han förolyckades, säger Magnus Svall.