Anders Hansson har skildrat flyktingarna från Syrien och deras flykt genom Europa till Malmö. Foto: Anders Hansson och Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Årets fotograf har följt flyktingarnas väg

Uppdaterad
Publicerad

Malmöfotografen Anders Hansson valdes i år till Årets fotograf och han har de senaste åren jobbat mycket med krig, konflikter och flyktingar. Bland annat gjorde han ett stort bildreportage som började i Kobane, Syrien och slutade vid gränskontrollen i Malmö.

Under hösten 2015 befann han sig vid gränsen mellan Grekland och Makedonien när makedonsk polis försökte hålla folket borta från att gå förbi gränsen.

Syriska flyktingar vid gränsen till Makedonien. Foto: Anders Hansson

– Det ösregnade och var så blött och lerigt. Men det var så vansinnigt mycket folk. Jag tänkte att detta kommer att knäcka det europeiska samarbetet, säger Anders Hansson.

Fortsätta berätta de mänskliga historierna

– Vi får siffror på människor som drunknar i Medelhavet. Vi pratar inte om de mänskliga ödena längre utan vi pratar snarare hur det kan påverka oss, inte hur det påverkar de människorna att vi faktiskt har stängt gränserna för. Det är jätteviktigt att fortsätta berätta de mänskliga historierna,att fortsätta ha ett mänskligt fokus på berättelserna så vi inte glömmer bort att detta handlar om människor av kött och blod.

Kobane, Syrien. Foto: Anders Hansson

De senaste 13 åren har han varvat jobb på hemmaplan med resor utomlands. Just nu jobbar han som frilans för Dagens Nyheter. På sina resor träffar han krigets offer och när han kommer hem ser han migrationens politiska konsekvenser.

– Jag har svårt med den politiska utvecklingen som nu sker, med folks inställning till de här sakerna där man vill att vi ska stänga oss inne och sluta detta ute. Det tycker jag är helt obegripligt faktiskt. Vi lever i ett av världens absolut rikaste länder och att vi inte skulle ha plats i våra sinnen för människors problem, det tycker jag är vidrigt faktiskt, säger Anders Hansson.

Nytt projekt

Bröllop i Malmö. Foto: Anders Hansson

Nu har Anders Hansson påbörjat ett nytt projekt hemma i Malmö.

– Jag har i åratal funderat på hur man ska skildra mångfalden på ett sätt som inte känns deprimerande. Här finns 174 nationaliteter från alla kulturer och religioner. Och de gifter sig. Det finns inget tillfälle där man så stolt manifesterar sin kulturella tillhörighet som under vigseln och bröllopsceremonin. Så jag bestämde mig för att fotografera bröllop.

Här nedan kan du se ett längre reportage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer