Flera fynd har hittats på klostret. Foto: Helena B Nilsson

Arkeologiska fynd hittade på klostret i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Små skärvor från en annan tid läggs ner i små platspåsar. Krukskärvor, fiskben och kakel med grön glasyr.

– Sannolikt är det 1500-tal som har att göra med tiden då klostret upphörde, säger Anders Ohlsson som är arkeolog från Lunds universitet.

Efter att ha tittat på en skiss från 1700-talet förstod Anders Ohlsson och hans kolleger att det tidigare funnits en byggnad snett mot klosterkyrkan. Och nu har man hittat grundmurar ovanpå varandra.

– Den äldsta har vi konstaterat är medeltida som troligen har med bygget av klostret att göra och som började byggas i slutet av 1200-talet och var klart på 1500-talet, säger han.

Anders Ohlsson, arkeolog på Lunds Universitet håller i skärva från en äldre kanna av rödgodskeramik som misstänks vara från 1200-1300-tal. Foto: Helena B Nilsson

Östra delen var sjukhus

Klostret grundades av franciskanermunkar 1267. Under reformationen på 1500-talet drevs bröderna ut med våld och den östra delen blev sjukhus. Arkeologerna tror att en av de yngre murarna kan ha burit en ingång till sjukhuset.

– På skissen från 1700-talet ser man en ingång mot gatan och på en annan skiss förstår man att det varit en trappa upp till sjukhussalen, säger Anders Ohlsson.

Här finns också något som er ut som en brunn och kanske botten till en eldstad.

– Det är bara en enkel fundering att det kan ha varit ett provisoriskt kök. Vi har en struktur som skulle kunna vara botten till en större ugn och där är en hel del typiskt köksmaterial och ganska mycket djurben som tyder på mathållning, säger han.

I brunnen har man hittat skärvor från bruksmaterial, ben från fisk och ett mynt.

– Myntet har vi inte kunnat identifiera än, det kräver bearbetning. Vi kan inte se vad som står på eller vad som är stämplat men det är troligen ett mynt från sen medeltid 1500-tal som förmodligen har att göra med nedläggningen av klosterrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.