Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
20-åriga Michelle Ekholm hamnade i arresten i Lund efter en överdos. I klippet ovan ser du delar ur dokumentären ”Frihet är dunder” där arrestchef Markus Ingemarsson bland annat ifrågasätter att berusade personer hamnar hos polisen. Foto: SVT

Arrestchefen: Berusade borde inte hamna här

Publicerad

2016 dog 20-åriga Michelle Ekholm efter att ha hittats livlös i en arrestcell. Nu ifrågasätter arrestchefen i Lund rutinen att berusade personer som inte är våldsamma hamnar hos polisen. Sjukvården vore ett bättre alternativ anser han.

– Det ju är inte en engångsföreteelse att någon avlider efter att de har varit hos polisen, säger arrestchef Markus Ingemarsson.

Han jobbar vid polisen i Lund där Michelle Ekholm placerades i en arrestcell 2016. Nu frågasätter han systemet att polisen har ansvar för att ta hand om berusade personer.

– Jag tycker att det är fel att berusade personer, som inte är våldsamma, omhändertas av polisen. Vi har ett visst medicinskt kunnande, men sjukvården skulle göra det bättre, säger Markus Ingemarsson.

Markus Ingemarsson säger detta i dokumentären ”Frihet är dunder” som skildrar 20-åriga Michelle Ekholms sista tid i livet.

Chef på behandlingshem inför rätta

Den 4 november 2016 hittades Michelle Ekholm livlös i polisens arrest i Lund. Hon hade tagit en överdos och avled senare på sjukhus. Dagen innan skrevs hon ut från det behandlingshem där hon dittills vårdats.

Institutionschefen åtalades för för att ha skrivit ut Michelle, men en enig tingsrätt ansåg att han inte hade begått tjänstefel.

Åklagaren överklagade domen och på måndagen tas fallet upp i hovrätten.

Se dokumentären ”Frihet är dunder” på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer