Foto: Johan Nilsson/TT

Arriva varslar 300 anställda på pågatågen

Uppdaterad
Publicerad

Buss- och tågbolaget Arriva varslar 300 anställda vid pågatågen i Skåne om uppsägning. Det skriver tidningen Sydsvenskan på fredagen.

Enligt kommunikationschefen på Arriva är bakgrunden till varslet att trafiken för pågatågen har minskat sedan pandemin började.

– Vi har sett en stor minskning av våra passagerarströmmar och vi får betalt för hur många kilometer vi kör och antalet passagerare. Ledtiden för ett varsel är sex månader. Det är därför som vi måste varsla redan nu men vi hoppas att trafiken kommer tillbaka, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

– Vi har ju minskat trafiken med mellan 7-15 % mot normalt. Det vi ser är att bolagens varsel inte står i proportion till de trafiknedragningar vi har gjort, säger Maria Nyman, chef för affärsområde tåg på Skånetrafiken.

Lokförare och kundvärdar

Varslet för de 300 Arriva-anställda gäller framför allt den åkande personalen på Skånetrafikens pågatåg, främst lokförare och kundvärdar, och omfattar personal i hela Skåne.

– Hur många som slutligen kommer att beröras vet vi inte i nuläget. Vår förhoppning är att vi ska hitta lösningar på det här och att trafiken kommer igång igen. Det behöver inte betyda att alla sägs upp, i vissa fall kan det handla om schemaändringar och omplaceringar, säger Christer Ekelund till SVT Nyheter Skåne.

– Man hoppas det blir färre som berörs än vad som aviserats. Vi får helt enkelt följa utvecklingen och ha en kommunikation med våra trafikföretag, säger Maria Nyman på Skånetrafiken.

Det var tidningen Sydsvenskan/HD som först berättade om den här nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.