Under första kvartalet i år kom det 292 ensamkommande barn till Sverige. 118 av dem togs emot i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Asylsökande blir färre – ensamkommande barn kvar på samma nivå

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första tre månader sökte strax över 5000 personer asyl i Sverige. Det är lågt om man tittar på hur det sett ut under 2000-talet. Samtidigt är antalet ensamkommande barn kvar på ungefär samma nivå som de senaste åren.

Under perioden 2015 och 2016 sökte runt 38 000 ensamkommande barn skydd i Sverige. Det är en större summa än vad vi ser i dag. Under första kvartalet i år kom det 292 ensamkommande barn till Sverige. 118 av dem togs emot i Malmö.

Det finns fortfarande runt 3500 öppna ärenden som gäller grupperna som kom under 2015 och 2016.

– Den aktuella handläggningstiden för ensamkommande barn är 589 dagar. Det beror på att ett stort antal gamla ärenden nu avgörs. Det beror i sin tur på det stora antal ensamkommande som sökte asyl under den perioden, säger Iréne Sokolow på Migrationsverket.

– Att det tar lång tid beror på att många av dessa utredningar måste göras om eftersom det förflutit så lång tid från ansökan, flera har anfört nya skäl och dessa är ofta komplexa ärenden.

Ursprungsland avgör om man får stanna

Det görs alltid en individuell prövning utifrån den enskildes omständigheter och hur den individuella risken för att utsättas för hot och våld ser ut i hemlandet. Får man avslag från Migrationsverket så bedöms man inte ha sådana skäl som gör att man kan få skydd i Sverige.

Statistiken visar på att många kommer från Nordafrika och Afghanistan, varför är det så? 

– Det finns inget entydigt svar på den frågan. I exempelvis Marocko råder fred och säker­hetsläget är gott. Men fattigdom och dåliga framtidsutsikter är också starka drivkrafter för att söka sig till Europa. När det gäller Afghanistan så är det säkerhetssituationen som gör att man söker sig till Europa, säger Iréne Sokolow.

– Observera att för till exempel ensamkommande marockanska medborgare är snittiden för handläggning betydligt lägre, 136 dagar, det finns stora skillnader mellan medborgarskapen.

Sydsvenskan var först med att rapportera om att ensamkommande barn ligger på en jämn nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.