40-åring åtalad för våldtäkt mot små barn

I dag väcktes åtal mot den misstänkte förskolepedofilen i Kristianstad. Han är misstänkt för flera övergrepp och våldtäkter på barn och mannen erkänner sina brott.

Vid fyra av övergreppen är mannen misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Barnen som har blivit utsatta för grov våldtäkt är två 1-åringar och två 2-åringar. I stämningsansökan står det bland annat: ”NN har genomfört samlag med barn 1 som var ett år gammalt. Det hände (...) på en förskola i Kristianstad kommun, Skåne län”.

Våldtäkterna har skett under maj och juni månad i år.

Tre av flickorna som blivit våldtagna har blivit utsatta för mer än ett övergrepp. Ett av barnen, vid tillfället bara ett år gammalt, utsattes för ett sexuellt övergrepp i oktober förra året. I juni i år genomförde sedan mannen ett samlag med barnet.

Ett av de andra barnen utsattes i maj i år för en grov våldtäkt. Två dagar senare utsattes ettåringen för ännu ett övergrepp.

Den tredje flickan utsattes först för en grov våldtäkt sedan för tre grova sexuella övergrepp under juni månad i år. Vid samtliga tillfällen dokumenterade mannen sina övergrepp.

Ärendet startade vid High Chaparral

Han är även misstänkt för 17 fall av grovt sexuellt övergrepp och ett fall av kränkande fotografering. Sammanlagt rör det sig om 20 barn som har utsatts för övergrepp. Alla barn utom ett är mellan 1 och 4 år gamla. Vissa av barnen har blivit utnyttjade flera gånger.

– Alla barn som utsatts är flickor. Ärendet startade i juli när en flicka berättade att en man tafsat på henne vid High Chaparral, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Den 10-åriga flickan är den enda som är lite äldre. Hennes förhör kommer att visas på rättegången, som startar den 15 oktober i Malmö.

Mannen misstänks också för grovt barnpornografibrott. Sammanlagt ska han ha tagit 155 bilder och sju filmer på barnen. Polisen tog hans mobil och dator i beslag.

Erkänner brott

Samtliga övergrepp utom ett ska ha skett på förskolor i Kristianstad. Den sista åtalspunkten gäller ett sexuellt övergrepp mot den 10-åriga flickan på nöjesparken High Chaparral i Gnosjö kommun i juli. Mannen greps kort därefter på High Chaparral där han arbetade.

I ett polisförhör sade mannen: ”Gör ni husrannsakan i min bostad så kommer ni att hitta mer material”.

– Om inte det hade uppdagats då så hade vi inte vetat det i dag, säger Pär Andersson.

Den misstänkte pedofilen har erkänt brotten.

– Han erkänner allt. Klienten tar fullt ansvar för sina handlingar, säger försvarsadvokat Esbjörn Svensson.

Den pedofilmissstänkte mannen är i 40-årsåldern och har sedan 2012 hunnit jobba på 32 av kommunens 57 förskolor. Han har dessutom arbetat på sju av kommunens skolor.

Inte brustit i rutiner

I Kristianstad har händelserna väckt starka reaktioner och just nu pågår en kommunal utredning för att se över rutinerna. Den misstänkte har tjänstgjort på kortare eller längre vikariat i kommunen sedan december 2012. Han fick i augusti 2014 en tillsvidareanställning inom kommunens bemanningsenhet, som förser förskolor och skolor med personal vid frånvaro och sjukdom.

– Det har inte framkommit något som visat att vi ska ha brustit i rutiner, men vi vill ändå om vi kan göra något ytterligare för att barn som vistas i kommunens förskolor ska kunna känna sig säkra och trygga, säger Kenth Olsson, utbildningschef i Kristianstad kommun.

I den pågående utredningen tittar kommunen på bland annat på rutiner för vikarier, öppning och stängning och användandet av mobiltelefoner på förskolor.

Trycket på förskolorna har varit stort och personalen har fått bära ansvaret att prata med oroliga föräldrar och barn.

– Vi fick hundratals samtal initialt från oroliga. Vi öppnade informationscentra på olika orter ute i kommunen dit medborgarna kunde vända sig, fortsätter Kenth Olsson.

Mannen har tidigare via sin försvarsadvokat Esbjörn Svensson sagt att han är ångerfull. Han har också uppgett att hans psykiska hälsa ”aldrig har varit bra”. Försvarsadvokaten har också tidigare uppgett att det inte finns några misstankar om att hans klient ska ha publicerat bilder på nätet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet