Showan Shattak skadades svårt vid attacken på Möllevången i Malmö. Foto: Ola Torkelsson/TT

Två åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas misstänkta för mordförsök och grov misshandel i närheten av Folkets park i Malmö för två år sedan. Under tisdagen kom åtalet mot en 32-åring och en 29-åring som båda är häktade.

Fyra personer, tre män och en kvinna, skadades när de blev överfallna natten till den 9 mars 2014 på Kristianstadsgatan, i närheten av Folkets park och Möllevångstorget i Malmö. Efter en feministisk manifestation på internationella kvinnodagen blev de fyra personerna attackerade och knivhöggs. Malmöprofilen Showan Shattak skadades så svårt att han låg i koma en vecka efter attacken. Han opererades sex gånger och fick sex skruvar i huvudet och en plastplatta som ersatte en bit av skallbenet. Skadorna har satt spår och han är fortfarande inte fullt återställd.

Nazistiska kopplingar

Fallet har väckt stor uppmärksamhet, inte minst på grund av 32-åringens kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Mordförsök på Möllevången

Den misstänkte mannen lämnade Sverige efter attacken. Han efterlystes och häktades i sin frånvaro. Först i vintras greps han i Ukraina och utlämnades sedan till Sverige i våras. Hans advokat Theodor Nordenadler vill inte uttala sig om åtalet men säger att hans klient bestrider åklagarens häktningsframställan.

– I slutet av förundersökningen vi begärt mindre kompletteringar. Min klient nekar till brott.

Mycket arbete med förundersökningen

32-åringen åtalas för mordförsök på en man och grov misshandel av en kvinna. Dessutom åtalas han misstänkt för att tillsammans med en 29-årig man ha misshandlat Showan Shattak.

29-åringen är utöver misshandel även misstänkt för mordförsök på Showan Shattak och för misshandel.

– Förundersökningen har pågått under en längre tid och omfattar många förhör och tekniska och medicinska undersökningar av olika slag. Mot bakgrund av vad som framkommit i förundersökningen är det min uppfattning att brott kan styrkas avseende de åtalade gärningarna, säger kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet består åklagarens bevisning bland annat av muntliga vittnesmål från de inblandade och av andra personer som iakttagit händelsen. Men också av rättsintyg, sakkunnigutlåtande och polisens fotografier och fynd från brottsplatsen.

I ärendet har sammanlagt fyra personer varit misstänkta. Misstankarna mot två av dessa personer har tidigare lagts ned då det inte kunnat styrkas att de begått brott. Nu återstår endast misstankarna mot de två kvarvarande männen.

Rättegången börjar nästa vecka

Förundersökningen har tagit mycket lång tid, främst därför att 32-åringen har varit efterlyst internationellt.

De fyra personerna som attackerades har som målsägandebiträde advokat Jesper Montan. Enligt honom har alla hans fyra klienter påverkats starkt och haft det jättetufft i varierande grad. Jesper Montan hjälper brottsoffren under rättegången gällande bland annat skadeståndstalan. Han tror att rättegången kommer att starta ganska fort nu när åtal har väckts.

– Just nu arbetar jag med skadeståndsanspråken, säger han.

Rättegången beräknas starta nästa vecka och pågå i fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet