Foto: Jessica Gow/TT

Åtalad advokat frias från stämpling till mord

Uppdaterad
Publicerad

En advokat som åtalats misstänkt för två fall av stämpling till mord frias från anklagelsen, det skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Advokaten åtalades för att vid två tillfällen ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo. Även en medåtalad man, som var misstänkt för delaktighet i ett fall av stämpling till mord, frias.

Enligt tingsrätten är det styrkt att advokaten haft en kontakt med mannen för att beställa ett mord och att de båda har diskuterat i meddelanden att exhustruns sambo ska mördas, men det räcker inte till en fällande dom.

Bristande bevisning

Den medåtalade har sagt att han aldrig haft för avsikt att ta kontakt med några andra personer för att utföra mordet och att han aldrig tänkt göra något som kunde leda till att mannen skulle mördas, skriver tingsrätten.

”För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas”, säger rättens ordförande om varför de båda frias.

I det andra fallet av misstänkt stämpling till mord ska advokaten, som nekar till brott, försökt få tre personer att mörda mannen. En av dessa män har hörts i rätten och har medgett att han blivit tillfrågad, men nekar till att han skulle ha gått med på utföra brottet.

Döms för andra brott

Inte heller de betalningar som advokaten ska ha gjort till bankkonton som tillhör de tre personerna räcker som bevis, skriver rätten och friar mannen även i det fallet.

Advokaten frias även för två fall av misshandel, men han döms för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri samt en del andra trafikbrott. Påföljden blir fyra månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer