Foto: TT

Åtalas för omfattande dataintrång

Bedragaren lurade till sig spelkoder från en webbutik genom att hacka en skånsk webbyrå. Nu åtalas 39-åringen.

En 39-årig man från Ludvika i Dalarna har i dag åtalats misstänkt för bland annat omfattande dataintrång i bland annat Polismyndighetens register.

Genom dataintrången har han kommit åt personuppgifter som bland annat använts för att kunna begå omfattande grova bedrägerier. Kontona tillhör i huvudsak myndighetsanställda, bland annat personal på Åklagarmyndigheten och Domstolsverket.

”Systemhotande brottslighet”

– Det är fråga om allvarlig och systemhotande brottslighet och handlar i grunden om tilltron till kreditsystemet och de system som hanterar medborgarnas personuppgifter, säger kammaråklagaren Mats Ljungqvist på Internationella åklagarkammaren i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Eftersom det anses ha handlat om systemhotande brottslighet har utredningen hanterats av Säkerhetspolisen.

En del av åtalet gäller också att mannen ska ha hackat en skånsk webbyrå som haft hand om driften av en webbutik som säljer spelkoder till datorspel. Till stor del ska han ha använt koderna själv, men också sålt dem vidare.

Hackade skånsk webbyrå

Genom att hacka sig in hos den skånska webbyrån har han kunnat skapa sig ett eget administratörskonto hos webbutiken och därmed fått tillgång till spelkoderna.

Spelkoderna ska ha haft ett sammanlagt värde om cirka 260.000 kronor, enligt stämningsansökan.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer