Foto: Jakob Rickarsson

Dela istället för att köpa allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Lund får snart sin första öppna verkstad. Där kan den som blir medlem ta del av allt från symaskiner till 3D-skrivare.

Att dela på dyra saker som till exempel verktyg är något som har blivit allt mer vanligt.

Designläraren och möbelsnickaren Claes Dorthé har tillbringat många timmar i olika verkstäder. Nu vill han att fler ska kunna få dela samma upplevelse.

– Tanken är att ge allmänheten en verkstadsmiljö, en kreativ plats där man kan mötas och få utlopp för sin kreativitet.

Med Lunds öppna verkstad vill han att besökarna ska kunna dela både verktyg och kunskaper.  

Till sin hjälp har han designstudenter från kollektivet Halfway House som är på väg ut i arbetslivet.

– Folk ska få en möjlighet att få utöva sina kreativa idéer och ha en plats att förverliga dem på, säger Oskar Lundgren från Halfway House.

Dela istället för att äga

Lunds öppna verkstad är ett exempel på det ekonomer brukar kalla delandets ekonomi. Att dela istället för att själv äga och konsumera varor och tjänster är ett fenomen som blir allt mer vanligt.  Från kommersiella bilpooler till skjutsgrupper på Facebook, kommunala klädbiblitotek till tjänster på nätet där du som privatperson kan hyra ut prylar du använder sällan.

Bakom utvecklingen finns, enligt ekonomer som har tittat på fenomenet, flera faktorer. Bland annat en vilja att minska vår konsumtion. Men även av att det fins pengar att spara för konsumenten.

– Det är dyrt att köpa vissa produkter och använder man inte dessa produkter ofta så är det ju självklart bra om man kan dela på dem, säger Erik Wengström, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan i Lund.

Finns det förlorare?

– På lång sikt så är det klart att  detaljhandel som säljer de här grejerna kan förlora på det. Och om detta växer väldigt mycket så kan det vara så  att man skiftar över till att köpa mer högkvalitativa varor. Om man nu ska ha dela på det många så är det bättre att ha något som håller, säger Erik Wengström. 

Miljön den stora vinnaren

– Man brukar säga att en skruvdragare används i snitt femton minuter per ägare. Då känns det som att det är mycket vettigare att ha den på ett ställe som här där den kommer att användas väldigt mycket mer, säger Oskar Lundgren från Halfway House.

Utöver möjlighet att ägna sig åt traditionella hantverk tillhandahåller också Lunds öppna verkstad, ett elekttroniklab och 3D skrivare som blir allt viktigare för den som vill utveckla nya produkter.

När vi delar allt mer, ökar användandet och med det behovet av kvalité, menar nationalekonomen Erik Wengström. Och även om tillverkaren kanske får färre produkter sålda, så finns det andra större vinster att göra.

– Förhoppningsvis är den stora vinnaren här miljön om detta sprider sig, säger Erik Wengström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.