Kvinnan fick bäras upp av räddningstjänsten efter att han blivit nerknuffad framför ett godståg. Foto: Polisens förundersökning

Knuffade kvinna på tågspår – valde offret slumpvis

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern är åtalad för mordförsök efter att ha knuffat ner en äldre kvinna på tågspåret i Lund. I förhör berättar mannen, som har en historik av psykisk sjukdom, att det var en tillfällighet att just hon valdes ut.

– Jag har problem att minnas själva angreppet [...] Att det blev hon som blev utsatt för angreppet det var en tillfällighet.

Så säger den 33-årige mannen i polisförhör som är misstänkt för mordförsök på en äldre kvinna efter att ha knuffat ner henne på tågspåret i Lund kvällen den 2 december.

Han har erkänt brottet.

Åklagare: kommer begära större rättspsykiatrisk undersökning

Kvinnan fick mycket allvarliga skador på bland annat armar och huvud, men klarade sig mirakulöst med livet i behåll.

Mannen åtalades igår misstänkt för mordförsök. Han greps på en bänk på perrongen kort efter händelsen. Polis på plats beskriver i förundersökningen hur mannen sitter på bänken och skakar och är okontaktbar.

Det framkommer också att han har en historik av psykisk sjukdom och tidigare begått våldsdåd i Oslo. Har har genomgått en mindre sinnesundersökning.

– Jag kommer förmodligen att begära att man gör en större rättspsykiatrisk undersökning, men det kan jag inte göra förrän i slutet av rättegången, säger åklagaren Henrik Steen.

Beroende på vad den undersökningen isåfall visar avgör om det går att döma mannen till fängelse om han döms.

Sökte asyl i Danmark

Mannen kom till Lund bara två dagar innan han knuffade ner kvinnan på spåret. Innan dess hade han bland annat varit i Helsingborg och Danmark, där han av oklar anledning sökt asyl.

I förhör har han berättat att han blir aggressiv om han inte tar sina mediciner och att han minns att han knuffade ner kvinnan på tåget.

-  Självklart så har jag tänkt väldigt mycket och varit förtvivlad över att detta skett, säger den misstänkte i polisförhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer