Branden är släckt på Al-Salamahskolan i Malmö. Foto: Richard LööfVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ännu ingen misstänkt för skolbrand i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är ingen gripen eller misstänkt för branden i en muslimsk friskola i Malmö.

– Polisens tekniker är på plats och gör sin undersökning. De har inte kunnat göra den innan, sa Linda Pleym, polisens presstalesman på måndagsförmiddagen.

Det var natten till söndagen som friskolan Al-Salamah på Sporregatan i Jägersroområdet i Malmö eldhärjades. Polisen misstänker att branden är anlagd, men har ännu inte kartlagt några eventuella motiv.

Efter explosion

Branden startade efter en explosion vid platsen strax efter 23-tiden på lördagskvällen. Halva skolan är rejält brandskadad och enligt räddningstjänsten är det farligt att släppa in barn i skolbyggnaden.

– Det blir alltid sot efter rökskador. Jag bedömer att det är så mycket i lokalerna att vi inte kan släppa in barn där, säger Ulf Andersson, styrkeledare på räddningstjänsten.

Polisen söker en bil som innan den lämnade platsen försökte köra på polispatrullen.

– Patrullen på plats sköt verkanseld när bilen körde mot dem, säger Jimmy Modin, informatör hos Skånepolisen.

Troligen anlagd

Han säger att polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi kan inte spekulera i motivbilden. Vi ska först bilda oss en uppfattning om hur branden har startat. Vi misstänker att den är anlagd, säger Jimmy Modin.

Sex brandstationer bekämpade under natten den kraftiga branden på skolan. Styrkan lade begränsningslinjer för att försöka rädda delar av skolan. Klockan 01:42 rapporterade man att man lyckats hålla den linjen och på morgonen vid 7:30-tiden pågick eftersläckningsarbete.

Stöttar varandra

Al-Salamahskolan har funnits sedan 1996 och har knappt 300 elever. Det finns en kulturprofil på skolan. ”Lärarna är en blandning av svenska och arabiska engagerade lärare”, skriver skolledningen på hemsidan och efter branden går det att läsa:

”I denna stund behöver vi hålla samman och stödja varandra.”

Vi har sökt skolans rektor Khaled El-Chiekh Issa för en kommentar. Till Skånska dagbladet säger han att skolan kommer att vara stängd under måndagen.

Sedan ska vi igång igen och om rökskadorna är så svåra att vi inte kan använda skolan direkt har vi flera erbjudanden om att låna lokaler, säger Khaled El-Chiekh Issa.

Skolan har enligt honom inte varit utsatt för hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer