Attraktion ska återställas

Uppdaterad
Publicerad

Paris har sitt Eifeltorn, och Malmö sin Turning Torso. På samma sätt hade Skivarp fram till och med hösten 2010 sin Mölla. Nu ska den ordningen återställas.

Fyra år har gått sedan Skivarps landmarke förstördes i en brand. Bara stengrunden kunde stå emot lågorna när den 150 år gamla möllan Men eftersläckningsarbetet hann knappt avslutas innan byborna bestämde sig för att försöka bygga upp möllan på nytt. Nu har de önskningarna mognat till konkreta bygglovsansökningar.

– Utvändigt ska den se ut precis som den gamla möllan, så att man får tillbaka symbolen, säger Sten Wemmert, kassör i Skivarps Mölleförening.

Mycket nytt

Han är en av de många ideella krafter som ända sedan branden verkat för Möllans återuppförande. Men den nya byggnadens funktion kommer inte ha mycket gemensamt med den gamla. De fyra vångingsplanen ska rymma bland annat barnverksamhet och kontorslokaler.

Finansiering hoppas man på sikt kunna lösa med stöd från bland annat skurups kommun och allmäna arvsfonden. Men redan har en hel del ideellt kaptial samlats in.

– Alla som har Skivarp i sitt hjärta ska kunna vara med och bidra, säger Sten Wemmert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer