Femteklassare från Helsingborg invigde anläggningen.

Avfall blir el i nytt kraftvärmeverk

Uppdaterad
Publicerad

Trots att nyöppnade Filbornaverket sägs vara Europas mest miljövänliga kraftvärmeverk kan det bli aktuellt att importera avfall från utlandet.

Helsingborgs nya kraftvärmeverk som förbränner restavfall till fjärrvärme invigdes på onsdagen.

På håll ser det nya Filbornaverket ut som en stor container, och inomhus finns en stor bunker med restavfall. Sopberget med gamla skor, kläder, blöjor och också avfall från industrin förbränns sedan till fjärrvärme.

– Det som händer är att hushållens avfall i den här regionen blir till fjärrvärme och el, säger Anders Östlund, VD på Öresundsverket

Verket har kostat nästan 2 miljarder kronor att bygga och invigdes med eldshower, femteklassare och av IT- och energiministern tidigare idag.

– Man har fått Europas mest miljövänliga kraftvärmeverk som i många år framöver kommer ge miljövänlig fjärrvärme, säger Anna-Karin Hatt (C), IT- och energiminister.

Transporterna minskar

Målet är alltså att verket ska bli så miljövänligt som möjligt. Det kommunala återvinningsbolaget NSR i nordvästra Skåne levererar restavfallet och slipper nu till exempel åka till Halmstad, Göteborg eller Malmö för att förbränna sopor.

– Transporten har varit den faktor som inverkat mest negativt på miljön. Genom att minska transporterna så har vi förbättrat vår koldioxidbalans, säger Kim Olsson, VD på NSR.

Konkurrens om avfallet

Men kraftvärmeverken i Sverige blir allt fler, vilket gör att konkurrensen om restavfallet ökar. Vissa svenska verk har därför börjat importera sopor från länder som inte har samma återvinningssystem.Trots att de långa transportsträckorna krockar med det miljövänliga kan importen också bli aktuell för Filbornaverket.

– Det här verket är byggt utifrån den lokala avfallsmängden, men sedan kan man aldrig garantera något. Vi äger ju inte avfallet, det gör avfallsbolagen och de gör upphandlingar. Vi måste vara konkurrenskraftiga i förhållande till andra förbränningsanläggningar, säger Anders Östlund.

– I första hand ska vi ta till vara på det som finns lokalt, men vi har också en fri marknad och en fri handel. Det är grundbulten inom EU-samarbetet, säger Anna-Karin Hatt.

Att förbränna sopor är också billigare och går fortare än att källsortera till återvinning. Återvinningsföretag menar därför att kraftvärmeverken kan komma att hindra den framtida återanvändningen. Men enligt NSR kommer detta inte att hända.

– Samtidigt höjs nu marknadsvärdet av det som återvinns, bland annat papper och tidningar. Det gör att det fortfarande är mer lönsamt att återvinna, säger Kim Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.