Foto: TT.

Avhoppare placeras på boenden med ”fiender”

Uppdaterad
Publicerad

Personer från rivaliserande kriminella gäng har placerats på samma skyddsboende när kommuner försökt hjälpa kriminella avhoppare, rapporterar radioprogrammet I lagens namn som sänds i P1.

Som en konsekvens har flera personer fått sina skyddade identiteter röjda.

– Det kan vara synnerligen farligt om man placerar två killar i samma stad som redan är dödsfiender. För det är inte ovanligt i de här grupperingarna att man skjuter ihjäl varandra blint, så där måste man vara väldigt noggrann, säger Mikael Hiljegren som jobbar på polisens avhoppargrupp i Stockholm, till Sveriges Radio.

Enligt radioprogrammet uppger flera privata aktörer runt om i Sverige att detta har hänt flera gånger. Bland annat ska samma avdelning på socialtjänsten i Malmö ha placerat två personer på ett boende i Småland, trots att den ene pekat ut den andre personen som ett hot.

– Rutinerna vi hade tidigare, de visade sig att de i det här läget inte var tillräckliga, säger Anna Clara Lindberg, enhetschef för socialtjänst Öster i Malmö, till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.