”Hålträdsklokryparen har höga krav på sin livsmiljö”, säger Cecilia Backe, kommunekolog i Lund. Foto: Andreas Malmqvist (Creative Commons-licens) / TT

Avlägsen släkting till skorpionen tillbaka i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Hålträdsklokryparen är tillbaka i Stadsparken i Lund efter att inte ha setts till på över tjugo år.

Den rödlistade hålträdsklokryparen är en avlägsen släkting till skorpionen och anledningen till att stadsparken en gång utsetts till Natura 2000-område.

Spindeldjuret är bara några millimeter långt och det senaste fyndet gjordes den 11 juni 1996. Då fann man fyra exemplar som liftande på en blomfluga.

Men sedan dess har det varit osäkert om arten överhuvudtaget finns kvar i parken – fram tills nu.

Fynd i tysklönn

Vid en insektsinventering i höstas hittades ett exemplar i en av parkens ihåliga tysklönnar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Hålträdsklokryparen har höga krav på sin livsmiljö och där den finns kan vi också räkna med att det finns många andra arter, säger Cecilia Backe, kommunekolog.

Viktig för biologisk mångfald

I parken finns flera arter som är viktiga för den biologiska mångfalden, bland annat åtta arter av fladdermöss.

Både fladdermöss och hålträdsklokrypare tycker om ihåliga gamla träd där det till exempel finns trämjöl från insektsgnag och rester från fågelbon.

– Hålsträdsklokryparen är fridlyst och har ett starkt internationellt skydd, och det är därför extra viktigt att vara rädd om alla gamla träd i stadsparken, säger Cecilia Backe, kommunekolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer