Alexander Blomqvist tror på seger Foto: Bernard Mikulic

Avslappnat Trelleborg redo för allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborg har i år gjort en stark säsong i superettan med en tredjeplats och nu har laget chansen att ta sig till allsvenskan. På onsdagen spelas första matchen på Vångavallen.

TV: Se SVT Nyheter Skånes inslag

Det är svårt att tro att det är så mycket på spel när man ser Trelleborgsspelarna en dag före årets match. De skojar, skrattar, stojar och leker under stora delar av träningen. Stämningen är på topp efter en säsong där TFF har gjort mer än vad någon kunde begära. Laget slutade på tredje plats i superettan och får nu kvala för en plats i allsvenskan. På onsdagen spelas den första av två matcher mot allsvenska Jönköping. Tränaren Patrick Winqvist:

– Man strävar ju som tränare att komma så högt upp som möjligt med sina lag. Nu har vi chans att ta Trelleborgs FF till allsvenskan och det är väldigt inspirerande.

– Vi står inför den viktigaste uppgiften detta året. Det är bara att försöka ta vara på läget och njuta. Vi vet att vi har en styrka i gruppen så vi kan absolut utmana Jönköping, säger mittbacken Alexander Blomqvist.

– Trelleborgs FF har aldrig förlorat ett kval, säger tränaren Patrick Winqvist. Foto: Bernard Mikulic

Manar till trellborgskt lugn

Mattias Kronvall är sportchefen som är stolt och förhoppningsfull men manar samtidigt till trelleborgskt lugn:

– Vi ska vara medvetna om vad som har tagit oss hit – ödmjukhet, hårt arbete och då finns det goda möjligheter att hota Jönköping men vi har egentligen inte pratat i termerna att vi ska ta oss till allsvenskan. Vi har sett detta som en bonus att vi redan i år kan vara med på kvalplatsen och skulle det hända att det blir allsvenskan så får vi ta det därifrån helt enkelt.

Sportchefen är ödmjukt optimistisk Foto: Bernard Mikulic

Aldrig förlorat ett kval

Trelleborgs FF har deltagit i åtta kvalspel genom historien och klubben har alltid slutat som vinnare. Laget är erkänt hemmastarkt på Vångavallen. Här har man bara förlorat fem seriematcher på tre år. Tränaren Patrik Winqvist:

– Vi är det laget i serien som har gjort flest mål på hemmaplan Vi har ett enormt bra facit här hemma. På tre år har vi bara förlorat fem hemmamatcher i serien. Vi är i en positiv trend och nu tänker vi också ta chansen.

– Man får ta det som två vanliga matcher och vi vet vad som ligger i potten och det är nåt som vi alla har strävat efter . Gör vi vårt jobb så ska det nog kunna gå bra, säger Alexander Blomqvist.

Svårt att locka publiken till Vångavallen Foto: Bernard Mikulic

Svårt att locka publiken

Laget har självförtroende, glädje, sammanhållning och nu chansen att gå till allsvenskan. Frågan är om de svårflirtade trelleborgarna kommer till Vångavallen? Laget hoppas på mycket folk men som TFF-are som är man inte bortskämd med storpublik. Sportchefen Mattas Kronwall har en uppmaning till staden:

– Man ur huse och gå och fyll Vångavallen så vi förhoppningesvis får ytterligare att Skånelag i allsvenskan!

– Att komma hit till Vångavallen borde vara en självklarhet för trelleborgarna när det gäller en sån här stor match, säger tränaren Patrick Winqvist.

– Jag har varit här så länge nu och jag förstår inte det – hur bra vi än spelar, hur många mål vi än gör på hemmaplan – det kommer aldrig så mycket folk som vi vill. Men jag hoppas de tar sig hit nu. Nu har vi chansen att komma till finrummet så jag hoppas att de kommer och hejar fram oss, säger mittfältaren Zoran Jovanovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.