Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Nilsson är naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne. Han menar att avverkningen var nödvändig. Foto: Anders Eeg-OlofssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avverkning i naturreservat väcker starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

Flera dungar med enar har sågats ner i naturreservatet Risen utanför Genarp i Lunds kommun. Avverkningen har väckt starka reaktioner men är nödvändig, menar ansvarig på länsstyrelsen.

Det är Länsstyrelsen i Skåne som har ansvar för naturreservatet och har låtit avverka enebuskar på en yta av tre hektar, eller 30 000 kvadratmeter. Totalt finns det nittio hektar med enbevuxen betesmark i reservatet, berättar naturvårdsförvaltare Jörgen Nilsson.

– Här var ett rätt stort enparti som höll på att dö, säger han och pekar ut över högarna med nedsågade enebuskar.

Dessa kommer nu att forslas bort och malas ner till träflis.

Jörgen Nilsson menar att avverkningen var nödvändig för att även andra växter och insekter ska kunna trivas i reservatet. Ett tiotal personer har hört av sig till honom med synpunkter på naturvårdsinsatsen.

Mikael Andersson bor granne med naturreservatet och tycker att avverkningen varit alltför omfattande. Foto: Anders Eeg-Olofsson

Mikael Andersson bor granne med Risen och fick en chock när han såg avverkningens omfattning.

– Det har varit så fantastiskt mysigt tidigare men nu är det i princip bara ett kalhygge, säger han.

Han förstår att det måste ske avverkning även i ett naturreservat, för att behålla den speciella naturtypen och bevara artrikedomen. Men han tycker att länsstyrelsen kunde gått mer varsamt framåt.

– Prova innan på ett mindre område och se vad som händer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer