Foto: Richard Lööf/SVT

Skolkocken som blev surdegskonstnär

Uppdaterad
Publicerad

Beesham Soogrim lärde sig baka surdegsbröd för tolv år sedan. Nu är han specialist och åker världen runt och håller kurser. Och när han inte gör det, lagar han mat och bakar bröd till skol- och dagisbarnen i Höör.

Han står i köket till bowlinganläggningen Lucky Bowl i Höör när vi kommer på besök. På bakbordet ligger ett tiotal röda degar. De har han satt dagen före. Surdeg ska helst jäsa länge.

– Ja, idag bakar vi rödbetssurdegsbröd. Nu är det vinter och då passar rotsaker bra som färg- och smaksättning, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Lärare i surdegsbakning

Ursprungligen kommer Beesham Soogrim från Mauritius. Kärleken förde honom till Sverige för 30 år sedan.

De senaste tolv åren har han arbetat med att laga mat till barnen i Höör. För allmänheten är han inte särskilt känd, men i bagerikretsar är han ett stort namn. Hans specialitet är surdegsbröd. Han håller kurser i Höör dit folk från hela världen kommer för att delta.

– Det har kommit människor från Singapore, Kuwait, USA och Mexiko, för att ta några exempel, säger han.

Surdegskultur på export

Han åker även utomlands och håller kurser. Nu närmast ska han till Asien, där surdegsbröd har blivit allt populärare. Varje gång tar han med sig lite av de surdegskulturer han har.

– Surdegar kan hålla i många år. Några är flera hundra år gamla. Vilken man väljer beror på vad man ska baka.

Estetiken är viktig. Hans bröd görs med stor omsorg. Med hjälp av mjöl och olika mallar skapar han konstverk.

– Utseendet har en stor betydelse. Det påverkar aptiten, säger han.

Inte till salu

De bröd han bakar skulle platsa i vilken lyxbutik som helst, men hans bröd går inte att köpa.

– Nej, jag är anställd av Waldorfskolan och gillar att laga mat till barnen. Men jag har ju mina kurser, som vem som helst kan komma på, säger han.

Han är kritisk till de bröd som säljs i butikerna idag. De har alldeles för många tillsatser, anser han.

– Bröd ska bara ha tre ingredienser : Mjöl, vatten och salt, och så kärlek förstås, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.