I en och en halv vecka har de boende i Degeberga fått koka sitt vatten. Liknande problem har drabbat flera grannbyar. Foto: Henrik Nordell

Flera byar i Kristianstad hårt drabbade av dåligt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger de senaste åren har boende i Kristianstad tvingats koka sitt vatten under flera veckor i följd. Just nu är Degeberga drabbat och grundskolan får hämta sitt vatten i dunkar.

För drygt en vecka sedan kom det senaste larmet i Degeberga då rutinproverna visade på E.coli bakterier i dricksvattnet. Det kom mest troligt från ett inläckage av djurs avföring. Ett sms skickades ut till de boende och en varning gick ut via kommunens hemsida.

– Är man född och uppvuxen på landet så är man van. När man lagar mat och ska borsta tänderna måste man bära på flaskor, men jag hoppas att det löser sig så småningom, säger Christina Nordberg från Degeberga.

Skolor förberedda

Både skolan och förskolan hade förberett sig efter tidigare problem i närliggande byar.

– På måndagen när eleverna kom hade vi satt upp skyltar, tagit fram vattendunkar och fått tankar placerade utanför byggnaderna där vi kunnat fylla på vatten, säger Marie Lindström, rektor för lågstadiet samt förskolan i Degeberga.

Enligt Livsmedelsverket är Kristianstad den enda kommun i Skåne som har utfärdat kokningsrekommendationer längre än 60 dagar, under de senaste fem åren. Det har dessutom skett två gånger, både år 2015 och år 2017.

Första gången var det Everöd som drabbades med 500 personer som insjuknade. Andra gången fick invånarna i Maglehem koka sitt vatten 68 dagar i följd. Gamla ledningar med bakterier som läckt in är en av orsakerna.

För att komma till rätta med problemen på längre sikt krävs stora investeringar i dricksvattensystemet.

– För de kokningsrekommendationer vi har haft är den gemensamma nämnaren gamla ledningar. Det vi gör är att byta ett antal kilometer ledningar varje år. Vi ska bygga moderna och säkra verk. Vi har ganska mycket pengar avsatta för att göra VA-investeringar, säger Henrik Wester, kommunikatör på tekniska förvaltningen i Kristianstad.

Vattenproblemen i Kristianstad

Här är några av vattenproblemen söder om Kristianstad de senaste åren.

Juni 2015: 500 personer i Everöd drabbades av magsjuka efter en vattenförorening. Ett skyfall gjorde att bakterier trängde in i en lågreservoaren vid vattenverket.

September 2017: Vattnet i Maglehem förorenades av avföringsbakterier. Teorin är att de tagit sig in i vattenledningarna från naturen genom regn. De boende uppmanades att koka sitt vatten 68 dagar i följd.

Augusti år 2019: Cirka 500 hushåll och en camping i bland annat Juleboda och Degeberga sommarby uppmanades att koka sitt dricksvattnet i två veckor. Bakterierna i vattnet hade troligen tagit sig in i en högreservoar efter ett skyfall.

September 2019: Koliforma bakterier upptäcks i vattnet i Degeberga. De boende uppmanas koka vattnet och det har placerats ut vattentankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.