Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bankchefen Björn Ovander berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Bankchefen om sjunkande bostadspriser: ”Många är oroliga nu”

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder fortsätter att sjunka. På Sparbanken Skåne får man många samtal från oroliga kunder som kämpar med ekonomin.

– Vi märker en stor oro för ekonomin och framtiden bland våra kunder, säger Björn Ovander, bankchef.

Det är kombinationen stigande räntor, ökade elpriser och en hög inflation som gör att allt fler oroar sig för om pengarna ska räcka.

– Jag tror folk är lite tagna på sängen av att alla kostnader har stigit så snabbt, säger Björn Ovander.

Ny statistik från Svensk Fastighetsförmedling visar att priserna på bostadsrätter i Skåne sjunkit med sju procent de senaste tre månaderna och med tio procent på villor.

Klarar sig med omprioriteringar

De med stora bostadslån kan få problem att lösa sina lån om de behöver sälja sin bostad för att klara ekonomin i tider med stigande kostnader. Men än så länge kan de flesta av bankens kunder klara ekonomin genom omprioriteringar.

– Vi har många kunder som vill förhandla ner sina räntor och försöker se över sina kostnader på andra sätt, säger Björn Ovander.

Året som väntar en prövning

De låga räntorna har gjort att priserna på bostäder skjutit i höjden de senaste åren, en utveckling som har vänt med stigande räntor. Och stigande boräntor och sjunkande bostadspriser är en dålig kombination för de som har kommit in på bostadsmarknaden det senaste året.

– De som har stoppat in sina sparade medel i en fastighet det senaste året har det särskilt tufft. Då har man kanske inte nåt värde kvar, säger Björn Ovander.

Och det närmaste året blir en prövning för många, spår Björn Ovander.

– Fortsätter räntan stiga och kostnaderna att öka, kommer många att få bekymmer. Framförallt om det blir problem med sysselsättningen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.