En banklokal i centrala Malmö utrymdes efter att någon ringt in en hot mot lokalerna. Polisen spärrade också av platsen. Foto: Mikael Nilsson

Hot mot bankkontor i Malmö – lokalen utrymd

Uppdaterad
Publicerad

En bank i centrala Malmö utrymdes efter att någon ringt in ett hot. Lokalen spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Det kom till polisens kännedom att det fanns ett hot mot den här fastigheten, så vi spärrade av och sökte igenom lokalen enligt konstens alla regler, säger Fredrik Bratt, presstalesperson i polisregion Syd.

En stor polisinsats ägde på måndagseftermiddagen rum vid ett bankkontor på Östergatan i Malmö. Vid 14-tiden fick polisen larm om att någon ringt in ett hot och när polisen kom fram till platsen var lokalen på väg att utrymmas.

– Utrymningen har skett på eget bevåg efter att ett hot inkommit via telefon, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Kvarter spärrades av

Enligt polisen fanns det inget som tyder på att det finns något explosivt ämne eller liknande inne i lokalen. Ändå spärrades kvarteret kring banken av. Nationella bombskyddet kallades också till platsen och sökte igenom lokalerna med en bombrobot. Först vid 17.20 kunde man blåsa faran över.

– Vi har inte hittat något föremål som varit skarpt eller något som utgetts för att vara explosivt. Det verkar med andra ord som det handlar om en bomringning, alltså att någon helt enkelt hittat på ett hot, säger Fredrik Bratt.

”Ändå allvarligt”

Brottsrubriceringen för händelsen är olaga hot mot grupp, och Fredrik Bratt menar att det är en allvarlig händelse, trots att polisen inte hittade något farligt i byggnaden.

– En sån här händelse får stora konsekvenser. Både genom att det uppstår oro hos folk och att det stör verksamheten för dem i byggnaden. Det är också resurskrävande för mydigheterna, så det är ändå en allvarlig händelse.

Tekniker på plats

Polisen fortsätter nu att utreda vem som ringde in hotet.

– Nu får vi försöka utreda vem som gjort det här telefonsamtalet och görsöka lagföra denne personen, säger Fredrik Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.