Foto: TT

Bara var fjärde patient följer medicinlistan

Uppdaterad
Publicerad

Patienter tar ofta inte de läkemedel som finns listade i deras journaler. Det visar en ny studie från Region Skåne. Därmed ökar risken för felaktig behandling och vårdskador.

Regionen har frågat 305 patienter om vilka mediciner de tar. En tredjedel kontaktades via vårdcentraler, ett hundratal via specialistmottagningar och resten via slutenvården.

Rapporten visar att majoriteten av patienterna inte medicinerade med de läkemedel som fanns inskrivna i deras journaler. Istället åt de mediciner som saknades i läkemedelslistorna, eller så innehöll journalerna läkemedel som patienten inte alls använde.

Endast 75 av de 305 tillfrågade patienterna följde vad som stod i journalens lista över läkemedel. Största skillnaden mellan listan och verkligt medicintag fanns bland patienten knutna till specialistmottagningarna.

Region Skåne vill nu arbeta för att bättre överensstämmelse mellan journalernas läkemedelslistor och patienternas vardagliga medicinering. Annars finns en risk för felaktiga och ofullständiga läkemedelsbehandlingar och i förlängningen vårdskador, konstaterar Region Skåne.

Rapporten kommer att följas upp årligen för att följa utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer