Baracker som förskola kostar Lund skjortan

Uppdaterad
Publicerad

I Lund är nästan två tredjedelar av de förskolor som byggts efter millennieskiftet baracker. Det här kostar kommunen stora pengar, eftersom barackplatserna är 35-40 procent dyrare än i en ny permanent byggnad.

En liten fjärilslarv väcker barnens intresse här på Backens förskola på Norra Fäladen i Lund. Det här är en av alla de barackförskolor som finns i staden. Enligt en undersökning som SVT har gjort bland landets 15 största kommuner sticker Lund ut. Av alla förskolor som byggts efter millennieskiftet är nästan två tredjedelar, eller 63 procent baracker.

– Vi har haft en babyboom, ganska stora kullar i förskolan. Dels så bygger vi ut Lund ganska kraftigt och dels har vi haft oturen att ha en del fukt- och mögeldrabbade förskolor, säger Lars Hansson (FP) ordförande i barn- och skolnämnden Lunds stad.

SVT granskar förskolan

Den tidigare förskolan låg bredvid de nuvarande barackerna, men revs sedan man upptäckt omfattande fuktskador. En ny ska byggas och stå klar om drygt ett år. Totalt rivs åtta förskolor och sex renoveras. Men varken barn eller personal tycks ha något emot baracker eller paviljonger som kommunen föredrar att kalla dem.

– Det är kul, man kan rita och leka med spisar och med glas, säger ett av barnen på Backens förskola.

– De tidigare lokalerna vi var i var väldigt slitna. Så nu när vi har kommit till paviljongerna har vi fått en mycket fräschare miljö och mycket mer ändamålsenlig, säger dagischefen Maria Thelander på Backens förskola.

Kommunen drabbas av mycket höga kostnader för det här. Dels kostar det att bygga nytt, dels är barackhyran dyr.  En förskoleplats i barack är ungefär 35-40 procent dyrare än i en ny permanent byggnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet