Barbro Höglund fick ett mejl där hon uppmanades att klicka på en länk för att betala en faktura. Foto: Privat/TT

Barbro, 83, utsattes för bedrägeriförsök – nu vill hon varna andra

Uppdaterad
Publicerad

Via mejl uppmanades åttiotreåriga Barbro Höglund att betala en fejkad faktura som såg ut att komma från Telia, men det gjorde hon aldrig. – Någon försökte lura mig, säger Barbro Höglund, som får beröm av Telia för sitt agerande.

Det var förra fredagen som Barbro Höglund från Malmö fick ett mejl som såg ut att komma från Telia. I mejlet stod det om en ny service från Telia där företaget hjälpte kunden att komma ihåg sina fakturor.  Genom att klicka på en länk uppmanades Barbro betala en faktura på 1 200 kronor.

– Jag har Telia på e-faktura så jag tyckte det var märkligt och stängde mejlet, säger Barbro Höglund.

Barbro Höglund har blivit utsatt för bedrägeriförsök förut och därför var hon extra uppmärksam. Men alla äldre har inte samma erfarenheter tror hon och vill därför varna andra.

– Jag vill inte att andra råkar ut för samma sak, säger Barbro Höglund.

Barbro gjorde helt rätt

Telias presstjänst har hört om liknande mejl som skickats ut och säger att Barbro agerade helt rätt.

– Om mejlet hade varit från oss hade det antingen stått att hon skulle ringa kundtjänst eller gå in på telia.se. Allt som har med fakturor att göra sker där, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Så kan bluffmejlen se ut

Enligt henne så sker bedrägeriförsök ofta i vågor och de kan se lite olika ut. Ett vanligt bluffmejl är att det har skett en dubbelbetalning och att man ska ange sina kontouppgifter för att få pengar tillbaka.

–Mejlen som kommer kan se väldigt professionella ut. Vid minsta osäkerhet ska man kontakta oss, säger Roija Rafii.

Undvik mejlbluffen

• Var misstänksam om du får mejl som uppmanar till att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Kom ihåg: Det finns inga seriösa företag eller banker som skulle skicka ett sådant e-postmeddelande.

• Klicka inte på bifogade länkar eller dokument. Öppna inga bilagor.

• Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information över huvud taget. Hur ser avsändarens mejladress egentligen ut? Är den trovärdig?

• Använd automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.

• Använd antivirusprogram och brandvägg och se till att de senaste uppdateringarna är installerade.

Källor: Polisen, Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.