Bebisen föddes i Malmö förra året och visade sig redan vara smittad av covid-19. Foto: TT

Barn föddes med covid-19 – smittades i mammans mage

Uppdaterad
Publicerad

Ett för tidigt fött barn som föddes på Skånes universitetssjukhus i Malmö förra året testades positivt för covid-19 när det bara var två dagar gammalt. Barnet smittades redan i mammans mage. Det är det enda fall som konstaterats i Sverige.

Enligt en ny studie har det gått att utesluta att barnet smittats utanför mammans mage.

Barnet förlöstes med akut kejsarsnitt sedan mamman kommit till sjukhuset med covidliknande symptom och barnet i magen visat tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud. Efteråt behövde barnet hjälp med andningen och separerades från mamman.

När det visade sig att barnet var smittat undersöktes moderkakan.

”Vi kunde konstatera att moderkakan var infekterad på både barnets och mammans sida”, säger läkaren Mehreen Zaigham i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

Mehreen Zaigham är läkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Enligt presstjänsten på Skånes universitetssjukhus är fallet det första i Sverige. Endast ett fåtal fall i hela världen har rapporterats.

Klarade sig bra

Barnet klarade sig bra, men fick i början andningshjälp och de vårdinsatser som brukar ges barn som är för tidigt födda.

Personal som hade vårdat barnet bar inte på smittan. Samma virusstammar fanns hos mamman, barnet och i moderkakan, vilket ytterligare stärker slutsatsen att barnet smittades i magen.

Barnet fick bara en lindrig infektion och hade bildat egna antikroppar, vilket Philip Tannenberg, läkare i barnmedicin, tycker är glädjande. Men samtidigt anser han det oroande att barnets hälsa var så pass påverkad precis före födseln.

Moderkakan delvis förstörd

Trots att mamman hade en mild infektion var moderkakan delvis förstörd i sin struktur och fungerade inte som den skulle.

”Det kan nog vara så att vi behöver tänka om lite kring övervakningen av gravida som har covid-19, och betrakta dem som en tydligare riskgrupp än vi gör i dag. Om man har covid-19 och har känt minskade fosterrörelser ska man absolut söka vård, och det är viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, säger Mehreen Zaigham i pressutskicket.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Se i klippet ovan läkaren Mehreen Zaigham svara på frågor om covid-19 och graviditet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.