Visa alla (5)

Barn hittade 100-tals spraybukar i naturen

Publicerad

Under en skräpletarpromenad hittade de fyra kompisarna 100-tals med sprayflaskor slängda ute i naturen.

– Det är upprörande och hemskt, det borde inte se ut så här. Om de ändå tar hit burkarna när de ska spraya så kan de ju lika väl ta med dem hem igen, säger Christina Nordlander Johnsen, 11 år från Bunkeflo.

Det var hon och hennes tre kompisar som hittade stället.

– Vi samlade ihop så mycket vi kunde och tog med det hem. Men nu när vi kom hit igen så är det ännu fler sprayburkar här, berättar Frederick Nordlander Johnsen, 9 år.

– Först måste man ju kolla om man får måla här och sen måste man ju ta med skräpet hem, tycker Lucca Vest-Vestergaard, 11 år.

Foto: Linda Ekström

Brukar plocka skräp

Kompisgänget brukar vara ute och samla skräp runt om i Bunkeflo, utanför Malmö.

Två gånger i veckan tar de med sig soppåsar och beger sig ut för att göra fint i naturen.

– Det är väl självklart att man ska hjälpa till att hålla rent. Vi brukar ha med oss påsar, sen går vi en promenad och hittar vi något stannar vi och plockar upp det, säger Christina Nordlander Johnsen.

Barnens föräldrar hjälper sedan till och kör vidare skräpet till återvinningen.

– Om de ändå tar hit burkarna när de ska spraya så kan de också ta med dem hem igen, menar Christina och hennes kompisar. Foto: Linda Ekström

Vill städa upp

– Det här är inte bra för naturen och det bryter mot allemansrätten, säger Siena Vest-Vestergaard, 9 år som också är orolig för djuren som bor här.

– De kan bli smittade och må illa av sprayburkarna, säger hon.

Nu vill hon och hennes kompisar försöka få ordning på den nedsmutsade gläntan med alla sprayflaskorna.

– Jag vill komma hit flera gånger och städa. Egentligen tycker jag att det är de som kommer hit och skräpar ner som ska göra det. Men eftersom det inte är någon annan som gör det så gör jag det istället.

Foto: Linda Ekström

Anmält till kommunen

Barnens föräldrar har anmält den nedskräpade platsen till kommunen. Där menar de att det är privat mark och att det kommer att bli miljöförvaltningens uppgift att kräva av tomtägaren att se till att platsen städas upp.

SVT har varit i kontakt med markägaren. Han visste inte om soporna och lovar att sanera tomten.

Foto: Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet